Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ανακοίνωσε νέα μείωση επιτοκίων

Εικόνα του άρθρου ΕΚΤ: Ανακοίνωσε νέα μείωση επιτοκίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/09/2024, 20:17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μείωση των επιτοκίων ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραπαίει.

Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,50%, σε συνέχεια παρόμοιας μείωσης τον Ιούνιο, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από τον στόχο του 2% και η εγχώρια οικονομία απομακρύνεται από την ύφεση.

Η Λαγκάρντ δεν έδωσε πολλά στοιχεία στη συνέντευξη Τύπου, επαναλαμβάνοντας απλώς ότι η ΕΚΤ εμμένει σε μια «εξαρτώμενη από τα δεδομένα», από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, προσέγγιση της πολιτικής χωρίς προδεσμεύσεις.

Η ίδια περιέγραψε μια μικτή εικόνα ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ συνεχίζει να στηρίζεται από την αύξηση των μισθών, ακόμη και όταν οι συνολικές πιέσεις στο κόστος εργασίας μετριάζονται και απορροφώνται από τις επιχειρήσεις.

Είπε ότι ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών παραμένει μια σημαντική ανησυχία, αλλά ότι η αύξηση των μισθών μετριάζεται και τα κέρδη των επιχειρήσεων απορροφούν τις ταχείες αυξήσεις των μισθών.

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η αύξηση των μισθών με διαπραγμάτευση θα παραμείνει υψηλή και ασταθής φέτος, υπό το πρίσμα κάποιων υψηλού προφίλ μισθολογικών συμφωνιών που συνήφθησαν πρόσφατα.

Οι πιο επιφυλακτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, κυρίως από το νότο, υποστηρίζουν ότι οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται και ότι τα υψηλά επιτόκια περιορίζουν πλέον την ανάπτυξη περισσότερο από ό,τι χρειάζεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να υπολείπεται του στόχου.

Οι τριμηνιαίες προβλέψεις των στελεχών της ΕΚΤ έδειξαν ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την πρόβλεψη του Ιουνίου, ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να εκτιμάται ότι θα φθάσει το 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Με την κίνηση της Πέμπτης, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5%. Το επιτόκιο αναχρηματοδότησης, ωστόσο, μειώθηκε κατά 60 μονάδες βάσης στο 3,65% σε μια τεχνική προσαρμογή που είχε επισημανθεί εδώ και καιρό.

Η διαφορά μεταξύ των δύο επιτοκίων είχε οριστεί στις 50 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν η ΕΚΤ διοχέτευε κίνητρα στην οικονομία για να αποτρέψει την απειλή του αποπληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back