ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια

Εικόνα του άρθρου ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2023, 00:03
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια μικρή, έστω, ανάσα παίρνουν οι δανειολήπτες καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της ζώνης του ευρώ και τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ συνεδρίασαν στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος και αποφάσισαν να πατήσουν «φρένο» έπειτα από δέκα διαδοχικές συνεδριάσεις στις οποίες αποφάσιζαν αύξηση των επιτοκίων.

Το βασικό επιτόκιο παραμένει έτσι στο 4,5% (στο σκέλος του δανεισμού) και το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%.

Αυτό που τονίζεται στην απόφαση είναι ότι ελήφθη με βάση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δείχνουν υποχώρηση τον Σεπτέμβριο (στο 4,3%).  «Οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων του Διοικητικού Συμβουλίου συνεχίζουν να επηρεάζουν δυναμικά τις συνθήκες χρηματοδότησης. Αυτό μειώνει ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, παραμένει υψηλός- είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. Μάλιστα οι τιμές αναμένεται να είναι υψηλές για μεγάλο διάστημα.

Βασικός στόχος για τις επόμενες αποφάσεις είναι η πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες και με βάση τις προβλέψεις της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα έχουμε τις σχετικές αποφάσεις.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτόν τον στόχο. Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής του θα καθορίζονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση που τονίζει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίζει να στηρίζει τις αποφάσεις της στα δεδομένα (για το κατάλληλο επίπεδο των επιτοκίων και την διάρκεια διατήρησής τους σε αυτό το επίπεδο).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back