Ηφαίστεια εκρήγνυνταν στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όπως και στην πλευρά που βλέπουμε εμείς, επιβεβαιώνει νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στα περιοδικά Nature και Science.
Οι ερευνητές ανέλυσαν το σεληνιακό έδαφος που έφερε πίσω το κινεζικό σκάφος Chang'e-6, το πρώτο διαστημικό σκάφος που επέστρεψε με ένα φορτίο βράχων και χώματος από την ελάχιστα εξερευνημένη μακρινή πλευρά.
Δύο διαφορετικές ομάδες βρήκαν θραύσματα ηφαιστειακών πετρωμάτων ηλικίας περίπου 2,8 δισεκατομμυρίων ετών. Ένα κομμάτι ήταν ακόμη πιο αρχαίο, που χρονολογείται στα 4,2 δισεκατομμύρια χρόνια.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπήρχαν ενεργά ηφαίστεια στο τμήμα του φεγγαριού που βλέπουμε από τη Γη. Προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA, έδειχναν ότι η σκοτεινή πλευρά μπορεί επίσης να έχει ηφαιστειακό παρελθόν. Τα πρώτα δείγματα από αυτή την περιοχή που βλέπει μακριά από τη Γη επιβεβαιώνουν ένα ενεργό παρελθόν.
Η Κίνα έχει εκτοξεύσει αρκετά διαστημόπλοια στο φεγγάρι. Το 2020, το διαστημικό σκάφος Chang'e-5 επέστρεψε σεληνιακά πετρώματα από την κοντινή πλευρά, τα πρώτα μετά από εκείνα που συνέλεξαν οι αστροναύτες του Απόλλων της NASA και τα διαστημόπλοια της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1970. Το διαστημικό σκάφος Chang'e-4 έγινε το πρώτο που επισκέφθηκε την μακρινή πλευρά της σελήνης το 2019.
Η αθέατη πλευρά του φεγγαριού είναι σημαδεμένη από κρατήρες και έχει λιγότερες από τις επίπεδες, σκοτεινές πεδιάδες της κοντινής πλευράς που έχουν χαραχθεί από ροές λάβας. Το γιατί τα δύο μισά είναι τόσο διαφορετικά παραμένει ένα μυστήριο, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Κιούλι Λι από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.
Ο Λι δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρόνια ηφαιστειακών εκρήξεων στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Η μελλοντική έρευνα θα καθορίσει το πώς η δραστηριότητα διήρκεσε τόσο πολύ.
Με πληροφορίες από ΑΡ