Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκπτωση στις εργοδοτικές εισφορές

Εικόνα του άρθρου Έκπτωση στις εργοδοτικές εισφορές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2019, 11:58
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει ότι για κάθε νέα θέση εργασίας που θα δημιουργείται σε μία επιχείρηση και θα αφορά νέο εργαζόμενο ή μακροχρόνια άνεργο, οι εργοδοτικές εισφορές που εκπίπτουν από τα φορολογητέα κέρδη θα υπολογίζονται κατά 50% αυξημένες. Ως προϋπόθεση ορίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων και η συνολική μισθολογική δαπάνη σε μια επιχείρηση να μην έχουν μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Χαρακτηριστικό, για το όφελος που προκύπτει για τις επιχειρήσεις  που προχωρούν σε νέες προσλήψεις μετά την ισχύ του συγκεκριμένου μέτρου, είναι το ακόλουθο παράδειγμα, όπως προκύπτει από υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Έστω ότι μία επιχείρηση διαθέτει 5 εργαζόμενους το 2018 και προσλαμβάνει 2 επιπλέον εργαζόμενους το 2019, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης. Ο πρώτος είναι 27 ετών και αμείβεται με 600 ευρώ το μήνα και ο δεύτερος είναι 40 ετών και μακροχρόνια άνεργος και αμείβεται με 800 ευρώ το μήνα.

Οι εργοδοτικές εισφορές ύψους 4.912 ευρώ εκπίπτουν από τα βιβλία και η προσαύξηση ύψους 2.456 ευρώ αφαιρείται εξωλογιστικά, με αποτέλεσμα να μειώνεται η φορολογητέα βάση και να μην επιβάλλεται φόρος 29% στο ποσό των 2.456 ευρώ. Έτσι, στην επιχείρηση προκύπτει όφελος 712 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back