Η προθεσμία για τις δηλώσεις κατάρτισης των συνδυασμών έληξε το σαββατοκύριακο και σήμερα, αναμένεται η ανακήρυξη των συνδυασμών. Ποια ψηφοδέλτια θα πάρουν μέρος στις εκλογές, δηλαδή.
Το ενδιαφέρον είναι πολλαπλό, καθώς το «παιχνίδι» στην ελληνική ακροδεξιά, το οποίο παρακολουθεί προσεκτικά η κυβέρνηση καθώς θα αντλήσει πιθανώς ψήφους από αποκλεισμό ψηφοδελτίων, μαίνεται.
Σήμερα θα φανεί για παράδειγμα, αν θα πάρει μέρος στις εκλογές το νεοναζιστικό μόρφωμα Κασιδιάρη ή και άλλα που αποκλείστηκαν, όπως το ακροδεξιό κόμμα Μπογδάνου, πρώην βουλευτή της ΝΔ. Αυτά, προσπαθούν να κατέλθουν στις εκλογές με συνεργασίες.
Στο μεταξύ, το σαββατοκύριακο σημειώθηκαν μερικά παράξενα περιστατικά, γύρω από τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής υποψηφιοτήτων. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας) και ο Νίκος Νικολόπουλος (Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες) κατήγγειλαν ότι η πλατφόρμα δεν λειτούργησε σωστά. Δόθηκε μεν παράταση ανεπίσημα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τα κόμματα δεν αντιλήφθηκαν καν ότι υπήρχε πρόβλημα.
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής καταφέρθηκε εναντίον της Singular Logic, ευχαριστώντας την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών για την παρέμβασή της.
Σήμερα λοιπόν, θα φανεί ποιοι συνδυασμοί θα πάρουν μέρος στις εκλογές.
Αύριο, 3/5, θα κληρωθούν ή διοριστούν οι εφορευτικές.
Στο μεταξύ, ισχύουν ήδη οι περιορισμοί για τους υποψήφιους-ες:
Υποψήφιοι-ες βουλευτές μπορούν να προβληθούν ως εξής:
- Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μόνο μία φορά.
- Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της πιο πάνω περιόδου, μέχρι δύο φορές
- Ως εμφανίσεις, θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματος του υποψήφιου βουλευτή και υποψήφιου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της προεκλογικής του δραστηριότητας.
Από τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας.
- Κάθε υποψήφιος-α μπορεί να έχει μέχρι τρία εκλογικά γραφεία. Στον περιορισμό δεν συνυπολογίζεται ένα επιπλέον πολιτικό γραφείο, εφόσον αυτό βρίσκεται εκτός των γεωγραφικών ορίων της εκλογικής περιφέρειας του υποψηφίου βουλευτού, όπως αυτό που παραχωρείται στην Αθήνα από την Βουλή στους βουλευτές της περιφέρειας.
- Απαγορεύεται η λειτουργία εκλογικών κέντρων από υποψήφιους ή από τρίτους για χάρη των υποψηφίων, ενώ αποσαφηνίζεται ότι δεν περιλαμβάνονται στην έννοια του εκλογικού κέντρου τα πολιτικά γραφεία των υποψήφιων βουλευτών, εφόσον δεν είναι εγκατεστημένα σε ισόγειους χώρους.
- Εξαιρούνται της απαγόρευσης εγκατάστασης, σε ισόγειους χώρους, πολιτικά γραφεία βουλευτών, τα οποία λειτουργούν, συνεχώς από την 31η Δεκεμβρίου 2000 μέχρι και την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών.
(φωτο: imagesAI)