Η χώρα θα βρίσκεται επίσημα από το Σάββατο 22 Απριλίου, σε προεκλογική περίοδο, με την κυβέρνηση να έχει (και αυτή) σχεδόν εξαντλήσει την τετραετή της θητεία. Θα είναι η δεύτερη μόλις, μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που το καταφέρνει, τα τελευταία 13 χρόνια στην Ελλάδα.
Το Σάββατο 22 Απριλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την προκήρυξη των εκλογών ώστε να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Τι γίνεται από το Σάββατο και μετά:
- 22/4+10 ημέρες: Ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια
- 22/4+12 ημέρες: Λήγει η προθεσμία επίδοσης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.
- 22/4+14 ημέρες: Ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Εδώ, θα φανεί αν θα κατέλθει στις εκλογές το νεοναζιστικό πολιτικό μόρφωμα Κασιδιάρη.
- 22/4+15 ημέρες : Λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών.
Τι ισχύει για υποψήφιους-ες
Υποψήφιοι-ες βουλευτές μπορούν να προβληθούν ως εξής:
- Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μόνο μία φορά.
- Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της πιο πάνω περιόδου, μέχρι δύο φορές
- Ως εμφανίσεις, θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματος του υποψήφιου βουλευτή και υποψήφιου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της προεκλογικής του δραστηριότητας.
Από τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας.
- Κάθε υποψήφιος-α μπορεί να έχει μέχρι τρία εκλογικά γραφεία. Στον περιορισμό δεν συνυπολογίζεται ένα επιπλέον πολιτικό γραφείο, εφόσον αυτό βρίσκεται εκτός των γεωγραφικών ορίων της εκλογικής περιφέρειας του υποψηφίου βουλευτού, όπως αυτό που παραχωρείται στην Αθήνα από την Βουλή στους βουλευτές της περιφέρειας.
- Απαγορεύεται η λειτουργία εκλογικών κέντρων από υποψήφιους ή από τρίτους για χάρη των υποψηφίων, ενώ αποσαφηνίζεται ότι δεν περιλαμβάνονται στην έννοια του εκλογικού κέντρου τα πολιτικά γραφεία των υποψήφιων βουλευτών, εφόσον δεν είναι εγκατεστημένα σε ισόγειους χώρους.
- Εξαιρούνται της απαγόρευσης εγκατάστασης, σε ισόγειους χώρους, πολιτικά γραφεία βουλευτών, τα οποία λειτουργούν, συνεχώς από την 31η Δεκεμβρίου 2000 μέχρι και την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών.
(photo credit: imagesAI)