Τα τελευταία 23 χρόνια, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει αλλάξει σημαντικά, καθώς οι δύο αυτοδιοικητικοί νόμοι τον έχουν μεγαλώσει σημαντικά.
Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, στα εκλογικά του τμήμα, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά στις τελευταίες 9 εκλογικές αναμετρήσεις.
Από τις εννιά βουλευτικές εκλογές, από το 2000 μέχρι σήμερα, η ΝΔ έχει κερδίσει τις τέσσερις.
Δύο έχει κερδίσει το ΠΑΣΟΚ και τρεις ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η μια από αυτές μάλιστα, αυτή του Ιανουαρίου του 2015, είναι και εκείνη με τη μεγαλύτερη διαφορά πρώτου-δεύτερου κόμματος, από το 2000 και μετά, μέσα στον Δήμο Ιωαννιτών, 14,9%.
Η αστική περιοχή των Ιωαννίνων, που απέκτησε σημαντικά ημιαστικά και αγροτικά χαρακτηριστικά μετά τον «Καλλικράτη», παρουσιάζει διακυμάνσεις που επηρεάζονται σημαντικά από το διοικητικό εύρος του Δήμου.
Μέχρι και το 2009, η Δεξιά εμφανίζεται αρκετά δυνατή, με ποσοστά που πχ το 2004 αγγίζουν το 48%. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ασύνδετο το γεγονός ότι, στις δημοτικές εκλογές του 2006, ο υποψήφιος της ΝΔ Νίκος Γκόντας πήρε άνετα τη νίκη από την πρώτη Κυριακή, εκμεταλλευόμενος και τη μειοψηφική εκλογή δήμαρχων.
Αυτή τη ρύθμιση την επανέφερε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 2019, ο Δήμος Ιωαννιτών ψήφισε κυρίως το δεύτερο κόμμα: ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παρότι έχασε τις εκλογές, κέρδισε για μερικές εκατοντάδες ψήφους τον Δήμο και «έπαιξε» στα ίσια και το νομό Ιωαννίνων. Η δε ΝΔ κατάφερε να κινηθεί στα όρια της συντριπτικής ήττας που είχε υποστεί το 2009 και δεν ξεπέρασε το 37%.
Το ΠΑΣΟΚ πλησίασε ξανά το διψήφιο ποσοστό, το 2019, κλείνοντας μια δεκαετία μακριά από τα υψηλά ποσοστά του. Από το 2009 μέχρι το 2019, το κόμμα απώλεσε το 75% της εκλογικής του δύναμης.
Το ΚΚΕ τέλος παρουσιάζει μια διακύμανση από το 4,3% μέχρι το 7,7%.
Η δε ακροδεξιά στον Δήμο Ιωαννιτών είναι υπαρκτή, αλλά απόλυτα εξαρτώμενη από τη γενική τάση. Η νεοναζιστική ΧΑ πήρε τέσσερις φορές πάνω από 4%, το δε ΛΑΟΣ πλησίασε μόνο μια φορά το 4%.