Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Βαυαρία: Αποτελέσματα ραγδαίων εξελίξεων

Εικόνα του άρθρου Εκλογές στη Βαυαρία: Αποτελέσματα ραγδαίων εξελίξεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2018, 02:40
ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις σε κρατιδιακό, αλλά και σε ομοσπονδιακό επίπεδο φαίνεται ότι πυροδοτεί η ιστορική απώλεια εκλογικής δύναμης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) στις εκλογές της Βαυαρίας. Με ποσοστό 37,4% (σύμφωνα με το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF) και απώλεια της αυτοδυναμίας της, η CSU, η οποία ωστόσο παραμένει πρώτη δύναμη στην Βαυαρία, αναζητεί απόψε τα αίτια της ήττας, αλλά και τον κυβερνητικό εταίρο της.

Δεύτερο κόμμα και μεγάλο κερδισμένο της σημερινής αναμέτρησης, οι Πράσινοι (στη φωτογραφία η ηγετική ομάδα του κόμματος πανηγυρίζει στο άκουσμα των αποτελεσμάτων), οι οποίοι συγκέντρωσαν ποσοστό 17,8% ενισχυόμενοι κατά σχεδόν 10 μονάδες από τις εκλογές του 2013. Στην τρίτη θέση αναδεικνύονται οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,8%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) εξασφάλισε άνετα την είσοδό της στο τοπικό Κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας 10,4%, αλλά μένοντας μακριά από τα ποσοστά κοντά στο 15% που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Μάχη για την είσοδό τους στη Βουλή δίνουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) που βρίσκονται στο όριο του 5%.

Δραματικές είναι όμως οι απώλειες και για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο έχασε 9,4% από τις εκλογές του 2013, με την αρχηγό του, Αντρέα Νάλες να αποδίδει το χαμηλό ποσοστό στις επιδόσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και να ζητεί την ενδελεχή ανάλυση των αιτίων της αποτυχίας. 


ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΧΗ

Η εκλογική καθίζηση της CSU αναμένεται να έχει επιπτώσεις για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού και στο Βερολίνο, εκτιμά η Deutsche Welle. 

«Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, να περιορίσουμε τις μεταξύ μας αντιπαραθέσεις και να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» δηλώνει ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, ηγετικό στέλεχος του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Πάντως δεν αναμένονται άμεσες διορθωτικές κινήσεις, καθώς οι χριστιανοδημοκράτες επιστρατεύουν τις δυνάμεις τους για μία τελευταία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση τη μεθεπόμενη Κυριακή στο κρατίδιο της Έσσης. Εάν υποστεί και εκεί ήττα το κυβερνητικό στρατόπεδο της Άνγκελα Μέρκελ, όλα είναι πλέον ανοιχτά και «θα έχουμε πολλές συζητήσεις», όπως έχει δηλώσει το βράδυ του Σαββάτου σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ο ρόλος της Άνγκελα Μέρκελ «δεν είναι πλέον αδιαμφισβήτητος».

Αλλά και στο Μόναχο τίθεται το ερώτημα, εάν ο επί σειρά ετών πρωθυπουργός της Βαυαρίας και σημερινός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ μπορεί να βγει αλώβητος από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Σε σχετικό ερώτημα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) o γενικός γραμματέας της CSU Μαρκ Μπλούμε δεν έδωσε σαφή απάντηση, λέγοντας ότι "δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα", αλλά από την άλλη πλευρά "πρέπει να αναλύσουμε πρώτα το εκλογικό αποτέλεσμα". Ο ίδιος ο Ζέεχοφερ δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει το ζήτημα, αλλά "όχι απόψε".


ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

Όλα δείχνουν ότι η CSU θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στη Βαυαρία, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο. Πιο πιθανή φαίνεται μία συμμαχία με τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους», η οποίοι έχουν συντηρητικό προφίλ, όπως άλλωστε και η CSU. Δεν αποκλείεται ωστόσο μία μετεκλογική συνεργασία των χριστιανοκοινωνιστών με τους Πράσινους. Άλλωστε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δεν απέκλειε αυτό το ενδεχόμενο, παρά τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις.

Πιθανός κυβερνητικός εταίρος είναι και το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που φαίνεται να επιστρέφει στην τοπική Βουλή του Μονάχου μετά από απουσία πέντε ετών. Πάντως αυτό δεν ήταν βέβαιο μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, καθώς τα έξιτ πολς έδιναν το FDP ελάχιστα πάνω από το εκλογικό όριο του 5%. Θεωρητικά δεν αποκλείεται πάντως και μία συμμαχία της CSU με τους σοσιαλδημοκράτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle. Φωτογραφία: EPA/PHILIPP GUELLAND

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back