Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Εκκενώνεται το Κορδελιό για την εξουδετέρωση της βόμβας

Εικόνα του άρθρου Εκκενώνεται το Κορδελιό για την εξουδετέρωση της βόμβας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2017, 12:34
ΕΛΛΑΔΑ

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, το σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης πληθυσμού, το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ σε περίοδο ειρήνης στην σύγχρονη Ελλάδα, προκειμένου έξι πυροτεχνουργοί να αφαιρέσουν τον πυροκροτητή και να μεταφέρουν την βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή σε ασφαλή χώρο.

Από αυτή την ώρα ξεκινά η διαδικασία μεταφοράς από το ΕΚΑΒ ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές όπου θα διανυκτερεύσουν και θα φιλοξενηθούν μέχρι να λήξει η όλη επιχείρηση.

Μέχρι αύριο το πρωί θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους 62.000 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Η ΕΛ.ΑΣ θα περιφρουρεί την επιχείρηση με 1.000 αστυνομικούς και θα τοποθετήσει κορδέλα μήκους 30 χιλιομέτρων για να καλύψει όλη την περιφέρεια της ζώνης εκκένωσης, που θα αναπτυχθεί, σε ακτίνα 1.900 μέτρων, από το σημείο που βρέθηκε η βόμβα.


ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ

Την υποχρεωτική εκκένωση της περιοχής στο Κορδελιό όπου εντοπίστηκε η βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην ιστοσελίδα της οποίας www.pkm.gov.gr αναρτήθηκε διαδραστικός χάρτης.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια που έχει και το συντονισμό της επιχείρησης στη συγκεκριμένη περιοχή «δεν πρέπει να παραμένει ή να διέρχεται κανείς» ενώ όπως τονίζεται «είναι υποχρεωτικό οι οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής να εγκαταλείψουν το σπίτι τους  το αργότερο ως τις 10.00 το πρωί της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου».

Την εξουδετέρωση της βόμβας θα αναλάβει τριμελής ομάδα στρατιωτικών του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελειου Στρατού (ΓΕΣ) Νίκος Φανιός, η ομάδα θα αφαιρέσει αρχικά τον πυροκροτητή και στη συνέχεια η βόμβα θα μεταφερθεί με όχημα του στρατού στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη, προκειμένου να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη. 

«Από τη στιγμή που το πυρομαχικό είναι αποδεσμευμένο, δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει έκρηξη εύκολα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φανιός, διευκρινίζοντας ότι η βόμβα είναι αεροπορίας και θα μεταφερθεί με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, υπό την εποπτεία της αστυνομίας, που θα έχει και την ευθύνη της απρόσκοπτης διέλευσης μέσα από τους δρόμους της πόλης. 

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του στρατού η βόμβα είναι αεροπορική της περιόδου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εκτιμάται ότι περιέχει 500 λίβρες εκρηκτικών (226 κιλά).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back