Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εκεί όπου οι προϊστάμενοι «δεν ήξεραν από υπολογιστές»

Εικόνα του άρθρου Εκεί όπου οι προϊστάμενοι «δεν ήξεραν από υπολογιστές»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2017, 16:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επαναλαμβάνεται από Δευτέρα πρωί η δίκη για την υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου Ιωαννιτών, στο πενταμελές Εφετείο. Η δίκη ξανάρχισε, περίπου όπως… είχε διακοπεί: με εντάσεις μεταξύ της έδρας και διαδίκων. Για την ακρίβεια, η πρόεδρος διέκοψε για δέκα λεπτά τη διαδικασία νωρίς το πρωί, μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο.

Η διαδικασία ουσιαστικά επαναλαμβάνει μεγάλο μέρος όσων ακούστηκαν κατά την πρωτόδικη φάση της, οπότε και  ο κατηγορούμενος, πρώην ταμίας του δήμου Ιωαννιτών, καταδικάστηκε σε ισόβια και σε τρία χρόνια με αναστολή, η πρώην διευθύντρια των οικονομικών υπηρεσιών.

Δεν λείπουν οι… μνημειώδεις υπενθυμίσεις, ότι για ένα διάστημα, ούτε η διευθύντρια, ούτε ο ταμίας, αλλά και ούτε ο αναπληρωτής του, γνώριζαν τη χρήση υπολογιστών. Ο τελευταίος, ο οποίος κατέθεσε σήμερα Δευτέρα, απέδωσε ευθύνες στη δημοτική αρχή της περιόδου κατά την οποία αποκαλύφθηκε το πρόβλημα, γιατί όπως είπε, το ταμείο δεν έκλεινε κάθε μέρα. Ωστόσο, το θέμα της λειτουργίας του ταμείου, όπως φάνηκε και πρωτόδικα, πηγαίνει σε βάθος ετών...

Διαφορετική ήταν η στάση της μάρτυρα που κατέθεσε μετά τη διακοπή, η οποία είπε μεταξύ άλλων ότι ο κατηγορούμενος δεν της έδινε στοιχεία κατά τον έλεγχο που έκανε, όταν πια αποκαλύφθηκε το πρόβλημα, ενώ έκανε μια αναδρομή στην υπόθεση και την, περιβόητη πλέον, επιχορήγηση του 1 εκατ. ευρώ: τα χρήματα, παρότι φαίνονταν να μην είχαν εισπραχθεί από το δήμο, είχαν κατατεθεί κανονικά από το υπουργείο.

Σχετικά με την αλλαγή των ταμειακών συστημάτων, η μάρτυρας τόνισε ότι ούτε σε αυτό που χρησιμοποιούσε ο δήμος μέχρι το καλοκαίρι του ’12, αλλά ούτε σε αυτό που το αντικατέστησε, μπορούσε να κάνει ο καθένας ό,τι ήθελε. Διευκρίνισε όμως ότι με το δεύτερο πρόγραμμα,  οι ενημερώσεις λογιστικής γίνονταν αυτόματα και δεν επιτρέπονταν «ανώνυμες» παρεμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά τα ποσά του χρηματοκιβωτίου του δήμου, η μάρτυρας είπε ότι από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το πρόβλημα, το κλειδί το είχε ο γραμματέας του δήμου. Μέχρι τότε, το είχε ο ταμίας, ο οποίος είχε καταγγείλλει στην αστυνομία την απουσία 20.000 ευρώ περίπου. Η αστυνομία δεν βρήκε ίχνη κλοπής...

 Πρόσθεσε ακόμα ότι κατά την άποψή της, δεν γινόταν σωστά η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων.

Η διαδικασία συνεχίστηκε και θα επαναληφθεί την Τρίτη το πρωί.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back