ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εκατό χρόνια πολεοδομική φαγούρα

Εικόνα του άρθρου Εκατό χρόνια πολεοδομική φαγούρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2020, 20:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα θέμα από εκείνα που μπορεί, λόγω πολυπλοκότητας, να φαίνονται «ανύποπτα», αλλά μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην κοινότητα και τη λειτουργία της, λύθηκε με… γόρδιο τρόπο, στο δημοτικό συμβούλιο.

Πρόκειται για το 1181Γ τεμάχιο του Δήμου, έκτασης 650 στρεμμάτων περίπου, στη Δροσιά. Χονδρικά, πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι της Δροσιάς, της Πεντέλης, του Τσιφλικοπουλου, εν μέρει των Ζευγαριών, στο οποίο υπάρχουν σήμερα 300 ακίνητα με πάνω από 1.000 ιδιοκτήτες.

Το πρόβλημα είναι το εξής, εν τάχει: ένα κομμάτι αυτού του… κομματιού, φέρεται να είναι ιδιοκτησία του Δήμου Ιωαννιτών, κυρίως σε διάφορα σημεία που έχουν προσκυρωθεί σε ιδιοκτήτες ως «διορθώσεις», με αποφάσεις παλιότερων δημοτικών συμβουλίων.

Πριν από δύο μήνες, το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο η παράταξη Ιωάννινα_2023 τον περασμένο Ιούλιο και τότε, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ είχε πει ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει με αγωγές τις εκτάσεις που αναλογούν, ενδεχομένως και σε δεύτερο βαθμό, αν χάσει πρωτόδικα.

Είναι όμως από εκείνες τις υποθέσεις που κρύβουν… παγόβουνα. Ο δήμαρχος το αναγνώρισε και παραδέχθηκε, προς τιμήν του, ότι δεν γνώριζε εξ αρχής το θέμα, στην ολότητά του.

Εν ολίγοις, το δημοτικό συμβούλιο αποδέχθηκε την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ιωαννιτών, να μην κατατεθούν αγωγές για τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες.

Πώς όμως προέκυψε το πρόβλημα και γιατί υπήρξε αυτή η εξέλιξη;

Καταρχάς, πρόκειται για μια υπόθεση που έρχεται από το… 1929 και φτάνει ως την επικείμενη (και πολύπαθη) Πράξη Εφαρμογής του σχεδίου Δροσιάς-Πεντέλης-Ζευγαριών.

Αυτή η διαδικασία, που «σέρνεται» εδώ και 30 χρόνια, έφερε στο προσκήνιο το θέμα.

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Δημήτρης Κονάκης, παρέθεσε ένα χρονολόγιο:

  • 1929: Κατοχυρώνονται στην περιοχή 650 στρ κυριότητας δημοσίου
  • 1983:Η κοινότητα Σταυρακίου με έγγραφο στην διεύθυνση Γεωργίας ζητάει να βεβαιώσει ότι είναι τόσα τα στρέμματα.. Η διεύθυνση αρνείται να επικυρώσει το διάγραμμα, λέγοντας ότι είναι εκτός διανομής και ότι δεν μπορεί να επικυρώσει την αποτύπωση
  • 1985: Το τεμάχιο 118Γ  κόβεται σε 3 τμήματα.
  • 1990 Κοινότητα Σταυρακίου με αγωγή κατά δημοσίου ισχυρίζεται ότι το τεμάχιο ανήκει από τουρκοκρατίας στην κοινότητα. Δεν ζητάει 650 στρ, αλλά περίπου 500. Κερδίζει το δικαστήριο και τα παίρνει.

Ανάμεσα στα λοιπά, συνέβη και αυτό: Το τεμάχιο δηλώνεται από τον Δήμο στο Κτηματολόγιο, αλλά η δήλωση δίνεται σε cd το οποίο έχει… χαθεί.

Όπως είπε ο κ. Κονάκης, οι ιδιοκτησίες στην περιοχή είναι πολύ παλιές, πριν από το 1980 οι περισσότερες. «Έγιναν και κάποιες γεωμετρικές μεταβολές, που πέρασαν στα δημοτικά συμβούλια, με αιτήσεις δημοτών. Έρχεται σήμερα η μελέτη και λέει ότι αυτές οι αλλαγές είναι καταπατήσεις» τόνισε.

Εισηγήθηκε να μην προχωρήσει σε αγωγές ο Δήμος, με βάση τρία δεδομένα:

  • Πρώτον, ότι θα είναι εξόχως δαπανηρές.
  • Δεύτερον, ότι υπάρχουν νομικά προηγούμενα σε Σταυράκι και Καρδαμίτσια, όπου ο Δήμος έχασε ανάλογες αγωγές
  • Τρίτον, ότι θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η πράξη εφαρμογής.

Επίσης, ο κ. Κονάκης έκανε και μια άλλη παρατήρηση, εξίσου ενδιαφέρουσα και… ενδεικτική για τη δύναμη της ιδιοκτησίας σε πολλά επίπεδα (και πολιτικά): ότι το Δημόσιο δεν παραιτήθηκε από τις δικές του διεκδικήσεις για γειτονικές εκτάσεις. Όμως, «κόλλησε» στο νόμο του 2003 για χρησικτησία μετά από 10 χρόνια…

Ο κ. Ελισάφ είπε ότι «εφαρμόστηκε η πρέπουσα διαδικασία και αυτή απαιτεί κάποια βήματα. Δεν ήξερα την έκταση του προβλήματος. Όταν αντιλαμβάνεται το εύρος του προβλήματος κάποιος, προσπαθεί να βρει την καλύτερη λύση».

Είπε επίσης ότι «είναι πολλών χρόνων θέμα. Μόνο από το κυρίαρχο όργανο μπορεί να δοθεί η λύση», αναφερόμενος στο δημοτικό συμβούλιο.

Όντως, για το θέμα η δημοτική αρχή συνεργάστηκε με τις υπόλοιπες παρατάξεις, οι οποίες έδωσαν θετική ψήφο.

Η Όλυ Τσουμάνη (Λαϊκή Συσπείρωση) ωστόσο, έκανε μια ενδιαφέρουσα νύξη στο δήμαρχο:  

«Εμπιστευόμαστε τη νομική υπηρεσία. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι δεν σας αρκεί η πολιτική ευθύνη από την Οικονομική Επιτροπή και γι αυτό το φέρνετε εδώ».

Σημειωτέον, ότι σε άλλη υπόθεση, αυτή των led, ο Δήμος έχει δύο αποφάσεις, αντίθετες, για το ίδιο θέμα. Μια από το δημοτικό συμβούλιο και μια από την οικονομική επιτροπή. Εκεί, χωρίς να έχει υπάρξει συνεργασία και συζήτηση με τις παρατάξεις, η δημοτική αρχή προτιμάει την απόφαση της οικονομικής επιτροπής…

Δηκτική ήταν και η Βούλα Τσίλη, από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Χωρίς στοιχεία και σκέψη, η δημοτική αρχή δια στόματος δημάρχου πριν λίγους μήνες ξεσήκωσε εκατοντάδες συμπολίτες και τους ανάγκασε να καταφεύγουν σε δικηγορικά γραφεία για να αποδείξουν ότι δεν κατέχουν δημοτική έκταση. Γιατί είχε ανακοινωθεί ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει τα δικαιώματά του, χωρίς όμως να δούμε ποια είναι αυτά. Σήμερα έρχεται η νομική υπηρεσία, ορθώς, να μας πει ότι οι εκτάσεις δεν αφορούν ιδιοκτησίες του Δήμου Ιωαννιτών» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοσμάς έκανε και αυτός την αναδρομή στην υπόθεση και αναφέρθηκε στην κατά πλειοψηφία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 11 Αυγούστου, για την ανάθεση της τοπογραφικής αποτύπωσης της περιοχής. Τότε, ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Βάββας, τεκμηρίωνε ως εξής την απόφαση: «Η δαπάνη ανάθεσης κρίνεται απαραίτητη προκειμένου ο Δήμος να ανταποκριθεί το συντομότερο δυνατόν στην άσκηση δικαστικών αγωγών διεκδίκησης των δημοτικών και κοινοχρήστων εκτάσεων της Διανομής Αγροκτήματος Σταυρακίου έτους 1929 που έχουν καταληφθεί από ιδιοκτησίες στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο των περιοχών Δροσιάς, Πεντέλης, Ζευγαριών και Τσιφλικοπούλου».

«Η παράταξή μας θεωρεί ότι η ερώτηση που θέσαμε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 29/7/20 στον δήμαρχο ήταν καθοριστική για την αναπροσαρμογή της αντιμετώπισης του θέματος από πλευράς της Δημοτικής Αρχής και η αιτία για μια πιο ώριμη σκέψη από την πλευρά της. Έτσι, σήμερα το θέμα έρχεται στο Δημοτικό συμβούλιο για την λήψη απόφασης και ανάληψη της ευθύνης από το κυρίαρχο όργανο του Δήμου. Ό,τι άλλο περαιτέρω ακουστεί είναι προφάσεις και δικαιολογίες» τόνισε.

Ο κ. Κοσμάς απείχε της ψηφοφορίας, γιατί στην περιοχή υπάρχει και οικογενειακή του περιουσία.

Τέλος, ο Λάζαρος Νάτσης (Πολίτες για την Ανατροπή) τόνισε: «Συμφωνούμε να δοθεί αυτή η λύση, με την ελπίδα ότι δεν θα μπλοκάρουμε τίποτα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back