Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Εκατό καλύτερες σειρές όλων των εποχών; Ιδού η λίστα

Εικόνα του άρθρου Εκατό καλύτερες σειρές όλων των εποχών; Ιδού η λίστα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2019, 23:05
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Αν υπάρχει ένα ΜΜΕ που ειδικεύεται σε λίστες, αυτό είναι το Rolling Stone, ένα από τα πιο αξιόλογα μέινστριμ μέσα στις ΗΠΑ. Εκτός από τα 500 καλύτερα κομμάτια (έχει κάνει και σχετική έκδοση μάλιστα) και τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών, εδώ και τρία περίπου χρόνια έχει μια ακόμα ενδιαφέρουσα λίστα: τις 100 καλύτερες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών.

Όπως και στις υπόλοιπες λίστες του Rolling Stone, έτσι και σε αυτή, η «αμερικανοκεντρικότητα» είναι εμφανής, με κάποια βρετανικά διαλείμματα.

H λίστα έχει αρκετές εκπλήξεις, κάμποσα «άσε μας μωρέ», μπόλικες αντιδράσεις απορίας (υπάρχουν σειρές που δεν παίχτηκαν ποτέ εκτός ΗΠΑ), αλλά και αρκετές συμφωνίες.

Η πρώτη όλων των εποχών, θεωρείται το Sopranos του Ντέβιντ Τσέις, με τον Τζέιμς Γκαντολφίνι στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Έτσι και αλλιώς, το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, μαζί με το αντίστοιχο της δεύτερης στη λίστα, θεωρούνται τα καλύτερα όλων των εποχών (μαζί με ένα ακόμα που είναι πιο κάτω).

Βραχεία κεφαλή πίσω, ακολουθεί το The Wire, η κοινωνικοαστυνομική προσέγγιση της πραγματικότητας στη Βαλτιμόρη, με έναν τρόπο που άφησε εποχή στην τηλεόραση. Η μεγαλύτερη κόντρα που έχει προκαλέσει η λίστα του RS, είναι ότι δεν είναι πρώτο το Wire…

Τρίτο, είναι το Breaking Bad (που μεταξύ άλλων έχει και το θεωρούμενο καλύτερο επεισόδιο της σύγχρονης τηλεοπτικής ιστορίας) και πίσω του, το Mad Men.

Και τα τρία είναι αρκετά πρόσφατα, εντός 21ου αιώνα δηλαδή.

Υπάρχουν και παλιότερες, όπως το Seinfeld με το οποίο τρελαίνονταν οι Αμερικάνοι για χρόνια ολόκληρα, αλλά και οι αειθαλείς Simpsons που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, μαζί με το Twilight Zone, το Saturday night live, το παλιότερο All in the family, αλλά και το Daily Show, ένα από τα τοκ σόου που αντέγραψαν με απαράδεκτο, συνήθως τρόπο, τα ελληνικά κανάλια…

Αν αναρωτιέστε πού βρίσκονται άλλα γνωστά, το Game of Thrones είναι 12ο, το MASH (που λέγαμε για το τελευταίο επεισόδιο) 16ο, μια θέση πάνω από το Twin Peaks και δύο από το Star Trek. Τα «Φιλαράκια» είναι μόλις 26α και το X-Files 28ο, μια θέση πιο πάνω από το «Ιπτάμενο Τσίρκο» των Μόντι Πάιθον.

Εκτός πενηντάδας είναι το Fargo (απαράδεκτον…)  και μόλις 83ο το House of Cards.  Τη λίστα κλείνουν τα «Χρυσά Κορίτσια, το Oz και το Eastbound and Down….

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back