ΒΟΥΛΗ

Έκθεση συνηγόρου του πολίτη: Λιγότερες αναφορές, χειρότερο κλίμα

Εικόνα του άρθρου Έκθεση συνηγόρου του πολίτη: Λιγότερες αναφορές, χειρότερο κλίμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/04/2024, 19:43
ΒΟΥΛΗ - ΕΛΛΑΔΑ

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέδωσε την έκθεση πεπραγμένων για το 2023 και την επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Συνολικά, η ανεξάρτητη αρχή δέχθηκε 13.552 αναφορές, λιγότερες από τα προηγούμενα χρόνια.

Εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση οφείλεται και στην υποχώρηση των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και στην βελτίωση της επικοινωνίας των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Από τις αναφορές για τις οποίες επιβεβαιώθηκε η αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη και διερευνήθηκαν κατά το έτος 2023, διαπιστώθηκε ότι στο 32% του συνόλου δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα κακοδιοίκησης, και οι αναφορές αυτές χαρακτηρίστηκαν ως «αβάσιμες». Αντίθετα, κρίθηκαν ως «βά­σιμες» και, κατά συνέπεια, υπήρξε προσπάθεια διαμεσολάβησης και επίλυσης του προβλήματος κακοδιοίκησης που περιέγραφαν, στο 68% των αναφορών.

Από τις αναφορές, για τις οποίες διαπιστώθηκε κακοδιοίκηση και υπήρξε δια­μεσολάβηση, επιλύθηκε θετικά για τους αναφερόμενους πολίτες με ενέργειες της Αρχής η μεγάλη πλειοψηφία των αναφορών (71%).

Ένα 18% δεν επιλύθηκε, καθώς, όπως αναφέρει ο Συνήγορος, η Διοίκηση αρνήθηκε να ακολουθήσει τις υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη, είτε υπήρξαν νομοθετικά κενά ή οργανωτικές δυσλειτουργίες.

Σε ένα 11% των υπό διερεύνηση αναφορών, οι πολίτες κατόρ­θωσαν να επιλύσουν με προσωπικές ενέργειές τους, το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν

Οι κύριοι φορείς κακοδιοίκησης, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση, είναι κατά σειρά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, υπουργεία και ΟΤΑ.

Οι περισσότερες καταγγελίες στα υπουργεία, αφορούν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ για τα ΝΠΔΔ, πρώτος φορέας καταγγελιών είναι ο ΕΦΚΑ.

Τέλος, οι 9 στις 10 αναφορές για ΟΤΑ, αφορούν Περιφέρειες.

Χωρικά, στην Ήπειρο εντοπίζεται μια περίπτωση κατά την οποία ο Συνήγορος προώθησε αναφορά στις εισαγγελικές αρχές.

Όπως αποτυπώνεται στην έκθεση, «κοινοποίησε τα έγγραφά του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας, κατά τη διερεύνηση αναφοράς για συνεχή ηχορύπανση κατά τη λειτουργία κατα­στήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Δήμο Αρταίων, λαμβάνοντας υπόψη την με υπ’ αριθμ. 14 (αρ. πρωτ. 4375/08.06.2023) εγκύκλιο του Εισαγ­γελέα του Αρείου Πάγου προς όλους τους Εισαγγελείς της χώρας σχετικά με το θέμα των ρύπων από ήχους και θορύβους ως προσβολή του δικαιώματος της ησυχίας και ηρεμίας των πολιτών και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Κατόπιν τούτου, μετά από την με ΑΒΜ: Α2023-886 παραγγελία της Εισαγ­γελίας Πρωτοδικών Άρτας ο Πταισματοδίκης Άρτας διενήργησε έρευνα και προχώρησε σε εξέταση μαρτύρων. Η υπόθεση εκκρεμεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back