ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Έκθεση με view-master: ένας κόσμος που δεν φαντάζεστε ότι υπάρχει

Εικόνα του άρθρου Έκθεση με view-master: ένας κόσμος που δεν φαντάζεστε ότι υπάρχει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2016, 12:51
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Τα view-master είναι παλιά, σχεδόν όσο και αυτοκίνητα, τα φερμουάρ, τα τανκς και οι τοστιέρες. Για την ακρίβεια, τα «στερεοσκόπια» όπως είναι η πιο κοντινή στην πραγματικότητα ελληνική ονομασία, κλείνουν σύντομα τα 100 τους χρόνια. Αντί όμως να περιμένετε τις επετειακές εκδηλώσεις (που δεν θα γίνουν), μπορείτε να δείτε πιο σύντομα, τώρα δηλαδή, την έκθεση με view-master στο Θυμωμένο Πορτραίτο.

Η ιδέα είναι φορητή και… σατανική σχεδόν: σε δέκα σημεία του μαγαζιού, όπου υπάρχει η σχετική λάμπα, υπάρχουν και ισάριθμες συσκευές view-master, οι οποίες έχουν και από ένα σετ φωτογραφιών του κάθε καλλιτέχνη που συμμετέχει. Ο θεατής δεν στέκεται μπροστά σε μια κορνίζα, αλλά παίρνει το view-master, το στρέφει προς το λαμπτήρα νήματος και ιδού, ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά του, χάρη σε ένα παλιό κόλπο, πολύ πριν «ανακαλυφθεί» ο τρισδιάστατος κινηματογράφος.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι εξής: Leonidas Bakolas (submerged), Nitouche Anthoussi (eclaved), Zissis Tsoubos (the audience perspective), Zolas Dimitrios  (motion X), Xenia Stassinou ("my" portrait), George Kamelakis (soignée), Katerina Kourou (bedeviled), Anna Fragkaki (anthropolis), Thoz Datapunk (difference visual) και Γιώργος Σφήκας (nightview).

Κάθε ένας και καθεμιά τους, έδωσαν από επτά φωτογραφίες που μπήκαν, σε μικρογραφία, στο δίσκο του view-master. Όταν λέμε «δίσκος», μην βάλει ο νους σας τίποτα SSD 1 τεραμπάιτ κ.λπ:ο δίσκος είναι χάρτινος και το γυρνάτε με ένα μοχλό.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back