tc1
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση φωτογραφίας στο Ίδρυμα Γκανή: «Εβραϊκή παρουσία στα Γιάννενα»

Εικόνα του άρθρου Έκθεση φωτογραφίας στο Ίδρυμα Γκανή: «Εβραϊκή παρουσία στα Γιάννενα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2024, 12:58
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Εβραϊκή παρουσία στα Γιάννενα» φιλοξενεί το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή (στην οδό Σούτσου 26) από 3 Ιουλίου έως 23 Αυγούστου.

Δημιουργός της έκθεσης η Διαμάντω Μάτσα. Η φωτογράφος αναφέρει σε σημείωμά της ότι η έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πατέρα της Ιωσήφ Μάτσα, που έσωσε, κατέγραψε, μελέτησε και ερεύνησε πολλά στοιχεία από την εβραϊκή παράδοση των Ιωαννίνων, αλλά δυστυχώς έφυγε πριν προλάβει να ολοκληρώσει το έργο του.

«Εβραϊκή παρουσία είναι οι τάφοι 500 και πλέον χρόνων, που αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι οι επιγραφές και οι πόρτες εβραϊκών σπιτιών που βρέθηκαν ξαφνικά άδεια κουφάρια, χωρίς τους κατοίκους τους, κουβαλώντας όμως τη βαριά ιστορία τους.

Μεγάλο μέρος της έκθεσης αναφέρεται στην Ιερά Συναγωγή Ιωαννίνων (Κάαλ Καντός Γιασάν), όπου σώζονται αρκετά λατρευτικά κειμήλια, επιγραφές καθώς και ειδικά οικοδομικά στοιχεία.

Προσπάθειά μου ήταν να περιληφθούν αντιπροσωπευτικά στοιχεία, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει μια συνολική εικόνα της εβραϊκής ζωής των Ιωαννίνων. Ορισμένες φωτογραφίες εβραϊκών σπιτιών που τράβηξα το 2014 ήταν μέρος έκθεσης που οργάνωσε ο Ισαάκ Ντόστης με τίτλο ‘Έξοδος’, για τα 70 χρόνια ‘από τότε που άδειασαν τα σπίτια’» επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Η Διαμάντω Μάτσα γεννήθηκε το 1954 και μεγάλωσε στα Γιάννενα από Ελληνοεβραίους γονείς (μητέρα από την Καρδίτσα και πατέρας από τα Γιάννενα).Σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός στο ΕΜΠ της Αθήνας και ειδικεύτηκε στο Tehnion Institute of Technology, στο Ισραήλ, ως συγκοινωνιολόγος.

Εργάστηκε αρχικά στον ιδιωτικό τομέα και μετέπειτα δίδαξε για 25 χρόνια στο τμήμα Τοπογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας. Με τη φωτογραφία ασχολείται ερασιτεχνικά. Σε ηλικία 20 ετών παρακολούθησε σεμινάρια φωτογραφίας στο Πολυτεχνείο. Στα 40 της, φοίτησε για ένα χρόνο μόνο, στο τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας. Στα 60 της, έκανε την πρώτη προσωπική της έκθεση με θέμα «ZOOM» στις εκδόσεις Γαβριηλίδη.


Ώρες λειτουργίας: Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 πμ έως 14.00 μμ, Τετάρτη 6.00μμ - 9.00μμ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back