ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση φωτογραφίας: «A long Saturday» του Γ. Ζινδριλή

Εικόνα του άρθρου Έκθεση φωτογραφίας: «A long Saturday» του Γ. Ζινδριλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2024, 09:21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τη φωτογραφική σειρά «A long Saturday» του Γιάννη Ζινδριλή παρουσιάζει το Photometria Photography Center στον χώρο του (PPC-KA’ Φεβρουαρίου 184) από 15 Ιουνίου έως 19 Ιουλίου.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 15 Ιουνίου, στις 20:00, παρουσία του φωτογράφου. 

Σε σχετικό σημείωμα αναφέρεται: Το σχήμα «A Long Saturday» που διατυπώνει ο George Steiner δανείζεται από την Καινή Διαθήκη το σχήμα Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή. Δηλαδή, ο θάνατος του Χριστού την Παρασκευή όπου το σκοτάδι απλώνεται πάνω από την γη ενώ το καταπέτασμα του Ναού σκίζεται στα δύο. Ύστερα ακολουθεί η αβεβαιότητα του Σαββάτου όπου δεν συμβαίνει τίποτα, τίποτα δεν κινείται και τέλος, η Ανάσταση της Κυριακής.

Το αφηγηματικό σχήμα, μεταφορικά, λειτουργεί ως κοινωνικό σχόλιο για τη σημερινή εποχή. Στον ενδιάμεσο μεταβατικό χώρο που ο Steiner ονομάζει «Μακρύ Σάββατο» περιέχετε η γνώση της καταστροφής αλλά και η προσδοκία ως ένα υπόγειο ρεύμα ελπίδας. Σε αυτή τη συνθήκη, οι άνθρωποι επαναπροσδιορίζουν τις αξίες τους, χάνουν τις διαμορφωμένες ταυτότητές τους και αναζητούν νέες.

Η φωτογραφική σειρά «Α Long Saturday» αποτελείται κυρίως από σκηνοθετημένα πορτρέτα ατόμων σε εξωτερικούς χώρους καθώς και από φωτογραφίες τοπίου χωρίς ανθρώπινη παρουσία. Οι φωτογραφίες εμπνέονται από την ατμόσφαιρα που αποδίδει ο Steiner στο Μακρύ Σάββατο. Σε αυτές αποτυπώνονται άνθρωποι ακίνητοι και αμήχανοι σε διασταυρώσεις δρόμων, σε τοπία άγονα και σε αφιλόξενα περιβάλλοντα που τα σήματα οδικής κυκλοφορίας τονίζουν τις απαγορεύσεις και τη δυσκολία προσδιορισμού και αρμονίας τους με τον γύρω τόπο.

Η φωτογραφική σειρά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Thessaloniki Photobiennale 2023. Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική παραχώρηση των έργων από το MoMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Ζινδριλής γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1982. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Τοπογραφίας, του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Κατέχει τον μεταπτυχιακό τίτλο «Φωτογραφία: Έρευνα και Μεθοδολογία» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως freelance φωτογράφος.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 17:00-21:00, Πέμπτη έως Κυριακή.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back