Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΚ: Πλήρη απαγόρευση της γλυφοσάτης ως το 2022

Εικόνα του άρθρου ΕΚ: Πλήρη απαγόρευση της γλυφοσάτης ως το 2022
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2017, 22:58
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Την πλήρη απαγόρευση των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν γλυφοσάτη έως το Δεκέμβριο του 2022 και την εφαρμογή άμεσων περιορισμών στη χρήση της εν λόγω δραστικής ουσίας ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με το ψήφισμα που υιοθέτησε σήμερα εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανανέωση της αμφιλεγόμενης άδειας κυκλοφορίας των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν γλυφοσάτη για δέκα χρόνια.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η ΕΕ χρειάζεται να καταργήσει σταδιακά την εν λόγω ουσία, ξεκινώντας με την πλήρη απαγόρευση της χρήσης της σε οικιακά προϊόντα καθώς και την απαγόρευση της χρήσης της στις καλλιέργειες, όταν υπάρχουν βιολογικές εναλλακτικές λύσεις (π.χ. «ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών») οι οποίες λειτουργούν καλά στην καταπολέμηση των ζιζανίων.

Η γλυφοσάτη πρέπει να απαγορευθεί πλήρως στην ΕΕ έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022, με τη λήψη των απαραίτητων ενδιάμεσων μέτρων, συμπληρώνει το ψήφισμα του ΕΚ.


ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Η διαδικασία της ΕΕ για την αξιολόγηση των κινδύνων πριν από την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας της ουσίας τέθηκε υπό αμφισβήτηση, καθώς ο διεθνής οργανισμός ερευνών για τον καρκίνο και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί για την ασφάλεια των τροφίμων και τα χημικά προϊόντα κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια της γλυφοσάτης.

Επιπλέον, η αποσφράγιση εσωτερικών εγγράφων της Monsanto, ιδιοκτήτριας και παραγωγού του προϊόντος Roundup®, η δραστική ουσία του οποίου είναι η γλυφοσάτη, έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία ορισμένων μελετών που χρησιμοποιήθηκαν στην αξιολόγηση της ασφάλειας της γλυφοσάτης, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές.

«Η επιστημονική αξιολόγηση των φυτοφαρμάκων για ρυθμιστική έγκριση εκ μέρους της ΕΕ πρέπει να βασίζεται μόνο σε δημοσιευμένες μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, είναι ανεξάρτητες και η ανάθεσή τους έχει γίνει από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές», αναφέρει χαρακτηριστικά το ψήφισμα του ΕΚ. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να χορηγηθούν επαρκείς πόροι στους αρμόδιους οργανισμούς της ΕΕ.


ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Το μη νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 355 ψήφους υπέρ, 204 κατά και 111 αποχές. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν την Τετάρτη επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας της γλυφοσάτης.

Μία πρωτοβουλία των ευρωπαίων πολιτών που ζητά την πλήρη απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου μάζεψε σε λιγότερο από ένα χρόνο ένα εκατομμύριο υπογραφές. Κατά συνέπεια θα πραγματοποιηθεί για την εν λόγω πρωτοβουλία δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back