ΚΟΣΜΟΣ

Εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος ο Εμ. Μακρόν

Εικόνα του άρθρου Εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος ο Εμ. Μακρόν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2022, 00:00
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα πως θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, ζητώντας τη λαϊκή εντολή να ηγηθεί της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη εν μέσω των επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και της πανδημίας Covid-19.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στον γαλλικό Τύπο.

Η ανακοίνωση έγινε μέσω μίας μακροσκελούς επιστολής, η οποία ως ένα βαθμό διέρρευσε σήμερα, ενώ αύριο θα δει το φως της δημοσιότητας στις επαρχιακές εφημερίδες της Γαλλίας. 

«Ζητάω την εμπιστοσύνη σας για μία νέα θητεία στην προεδρία της Δημοκρατίας», αναφέρει στην επιστολή του ο Μακρόν, λέγοντας ότι είναι υποψήφιος για να ανακαλύψει μαζί με τους πολίτες «τη γαλλική και ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλήσεις του αιώνα».

Ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει πως γνωρίζει ότι στη διάρκεια αυτής της πρώτης πενταετούς θητείας του δεν κατάφερε να πετύχει όλα όσα θα ήθελε. Ως προς την δεύτερη θητεία του, ο Μακρόν υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει ανεξαρτησία χωρίς οικονομική ανάπτυξη και ότι στόχος του θα είναι η μείωση της φορολόγησης της εργασίας και της παραγωγής. Επισημαίνει επίσης την πρόθεσή του να δώσει προτεραιότητα στα θέματα της παιδείας «ούτως ώστε όλα τα παιδιά στη Γαλλία να έχουν τις ίδιες δυνατότητες επιτυχίας». 

Ο Μακρόν αναφέρει, τέλος, ότι δεν θα μπορέσει λόγω της ουκρανικής κρίσης να κάνει μία προεκλογική εκστρατεία έτσι όπως θα την ήθελε, σημειώνοντας ωστόσο την πρόθεσή του να εκθέσει με διαφάνεια στον γαλλικό λαό το σχέδιο του για να συνεχίσει η Γαλλία να προοδεύει.

Εάν τα καταφέρει, θα γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος εδώ και δύο δεκαετίες που εξασφαλίζει την επανεκλογή του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinionway/Kea Partners για την εφημερίδα Les Echos και το Radio Classique, ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 56% των ψήφων κατά την ψηφοφορία του δεύτερου γύρου απέναντι στην Μαρίν Λεπέν.

Κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν πιστώνεται με το 27% των ψήφων και ακολουθεί η Μαρίν Λεπέν με 18%, η Βαλερί Πεκρές με 14%, ο Ερίκ Ζεμούρ με 12%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back