Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 20-11-2016, 21:21
ΚΟΣΜΟΣ

Την εκ νέου υποψηφιότητά της στις βουλευτικές εκλογές του 2017 ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το βράδυ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

«Στόχος μου είναι να εργαστώ για να κρατήσω ενωμένη την κοινωνία» είπε η γερμανίδα καγκελάριος και έστειλε μήνυμα κατά του μίσους και των κοινωνικών διακρίσεων. Η Μέρκελ, η οποία έχει 11 χρόνια στην Καγκελαρία, δήλωσε ότι ζητάει την ψήφο των Γερμανών για μια ολόκληρη τετραετή θητεία και πρόσθεσε ότι άργησε να πάρει την απόφαση της να είναι ξανά υποψήφια. «Όμως όταν αποφασίζω κάτι είμαι σίγουρη για την απόφασή μου» πρόσθεσε η καγκελάριος.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, δεν είναι βέβαιο ότι αν κερδίσει και τέταρτη θητεία θα παραμείνει στην Καγκελαρία μέχρι το τέλος της. Στο παρελθόν έχει η ίδια δηλώσει ότι θέλει να βρει την κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει από την πολιτική και να μην παραμείνει για πολύ μεγάλο διάστημα.

Η 62χρονη καγκελάριος θεωρείται από πολλούς μία σταθεροποιητική δύναμη στην Ευρώπη σε μία περίοδο αβεβαιότητας μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ. Όπως σχολιάζει το Reuters, η Μέρκελ θεωρείται ακόμη ότι εκφράζει τις φιλελεύθερες αξίες της Δύσης μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

Όπως σημειώνει το BBC, η δημοτικότητά της γνωρίζει πτώση, σε σχέση με παλαιότερα, αλλά η Μέρκελ διατηρεί την λαϊκή στήριξη.

Στις αρχές του χρόνου υπέστη ταπεινωτική ήττα στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου.

Το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία είχε συγκεντρώσει τότε ποσοστό 12.9%, εξασφαλίζοντας εκπροσώπηση στο δέκατο από τα 16 τοπικά Κοινοβούλια της Ομοσπονδίας, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα 18% από 23,3% το 2011, καταγράφοντας τα χαμηλότερα ποσοστά του μετά την ενοποίηση το 1990, πτώση που αποδίδεται στην μεταναστευτική πολιτική που ακολούθησε η καγκελάριος.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είχε αναδειχθεί πρώτο με 22,4%, από 28,3%, στις προηγούμενες εκλογές.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα