ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΚ: Εθελοντισμός και εργασία για νέους 18 ως 30 ετών

Εικόνα του άρθρου ΕΚ: Εθελοντισμός και εργασία για νέους 18 ως 30 ετών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/09/2018, 23:55
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Mε 519 ψήφους υπέρ, 132 κατά και 32 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη σύσταση Σώματος Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, όπου οι νέοι μπορούν να συμμετάσχουν σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αλληλεγγύης, σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος, η πρόληψη καταστροφών, η παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, η υποδοχή και η ένταξη των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Για το 2018-2020 έχει εγκριθεί συνολικός προϋπολογισμός ύψους 375,6 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων το 90% διατίθεται για τον εθελοντισμό και 10% για τον επαγγελματικό τομέα του προγράμματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε συνολικά 1,26 δισ. Ευρώ για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο 2021-2027.


ΕΓΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Οι εθελοντές εγγράφονται σε δραστηριότητες που εκτελούνται από ήδη γνωστούς, επίσημα αναγνωρισμένους οργανισμούς. Εθελοντές και οργανισμοί εγγράφονται μέσω πολύγλωσσης, διαδραστικής διαδικτυακής πύλης η οποία χρησιμεύει σα σημείο συνάντησης όπου οργανισμοί και εθελοντές παρουσιάζουν ή, αντιστοίχως, αναζητούν, ευκαιρίας για εθελοντική προσφορά, πρακτική άσκηση ή και απασχόληση.

Από την έναρξη της πρωτοβουλίας το 2016, έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 70.000 και σχεδόν 7.000 συμμετέχουν ήδη σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την κοινωνική επανένταξη, την ένταξη των μεταναστών, την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, την πολιτιστική κληρονομιά ή την εκπαίδευση. (Στατιστικές της Επιτροπής, Ιούνιος 2018)

Οι υποψήφιοι εθελοντές μπορούν να εγγραφούν από την ηλικία των 17 ετών αλλά πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και μέχρι 30 ετών όταν θα ξεκινήσουν την εθελοντική δραστηριότητα η εργασία.


ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Το ΕΚ επιβάλλει επίσης σαφή διάκριση μεταξύ των εθελοντικών δραστηριοτήτων και των θέσεων εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανένας από τους οργανισμούς που συμμετέχουν δεν χρησιμοποιεί τους νέους ως άμισθους εθελοντές ενώ υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Έτσι, η περίοδος εθελοντισμού περιορίζεται σε 12 μήνες και οι περίοδοι πρακτικής άσκησης σε 2 έως 6 μήνες. για τους εργαζομένους σε τέτοια προγράμματα, το Κοινοβούλιο επιβάλλει επίσης ελάχιστη σύμβαση τρίμηνης διάρκειας.

Όλοι οι συμμετέχοντες οργανισμοί χρειάζονται «Ποιοτική Σήμανση» που πιστοποιεί ότι είναι σε θέση να προσφέρουν ποιοτικές δραστηριότητες αλληλεγγύης. Αυτή η σήμανση ελέγχεται τακτικά και μπορεί να ανακληθεί. Τονίζει δε το ΕΚ ότι η παροχή του σήματος δεν μεταφράζεται και σε αυτόματη χρηματοδότηση των οργανισμών αυτών από την ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back