ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΕΚ: Αυστηρότεροι κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη

Εικόνα του άρθρου ΕΚ: Αυστηρότεροι κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/05/2023, 15:17
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι ευρωβουλευτές ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά στην υιοθέτηση νέων κανόνων που θα ρυθμίζουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, μετά από μια κρίσιμη ψηφοφορία την Πέμπτη.

Ο πολυαναμενόμενος νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να αποτελέσει την πρώτη ολοκληρωμένη νομοθεσία που θα διέπει την τεχνολογία, με νέους κανόνες γύρω από τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου, της βιομετρικής παρακολούθησης και άλλων εφαρμογών.

Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, το σχέδιο αναμένεται τώρα να περάσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, στο οποίο οι νομοθέτες οριστικοποιούν τις λεπτομέρειες του νόμου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα επιμέρους κράτη μέλη.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα ταξινομούνται ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου τους, από χαμηλό έως απαράδεκτο. Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία θα έχουν διαφορετικές υποχρεώσεις, ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου.

Στην ψηφοφορία της Πέμπτης το πρωί, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να απαγορεύσουν τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους, τα εργαλεία πρόβλεψης αστυνόμευσης και να επιβάλουν νέα μέτρα διαφάνειας σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT του OpenAI.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back