ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Αν είναι καλό παιδί, ας του πάρουμε μια πάστα

Εικόνα του άρθρου Αν είναι καλό παιδί, ας του πάρουμε μια πάστα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2023, 21:49
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ» - ΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Δεν έχεις συχνά την ευκαιρία να παίξεις drinking game με τις λέξεις «μπροστά» «εκσυγχρονισμός» και «πρόοδος». Οι αυτοδιοικητικές εκλογές μπορούν να καλύψουν αυτό το κενό, αρκεί να έχεις γερό συκώτι. Κάθε υποψήφιος νοιάζεται να πάει τον τόπο μπροστά, κάθε υποψήφια έχει ένα εκσυγχρονιστικό όραμα, κι όλες οι παρατάξεις είναι έτοιμες να φέρουν την πρόοδο. Δεν έχει καμία σημασία τι περιεχόμενο δίνει ο καθένας σε αυτές τις λέξεις, αρκεί να μπορεί να τις επαναλαμβάνει χωρίς να κάνει σαρδάμ. Ο πραγματικός προεκλογικός αγώνας συμβαίνει παράλληλα κάπου αλλού, με προσωπικές κάρτες, κεράσματα, και εξαργύρωση υποχρεώσεων.

Τον περασμένο Μάρτιο, εγκρίθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας η ερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες – να ένας περίεργος ορισμός για την «πρόοδο» που υιοθετούν διάφοροι τοπικοί άρχοντες. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν υπέρ ήταν σίγουρα ανίψια κάποιου, κάποια στιγμή θα είχαν υπάρξει η ψυχή της παρέας, ενώ δεν μπορεί, κάποιο παιδί θα έχουν βαφτίσει στη ζωή τους. Οι ψηφοφόροι βέβαια, και συμφωνία με τον διάβολο να έχουν κάνει, αποκλείεται να έχουν δεσμευτεί με την υποχρέωση να καταστρέψουν τον τόπο τους. Αν λοιπόν έχουμε υποχρέωση σε κάποιον/α υποψήφιο/α ίσως είναι χρήσιμο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικούς τρόπους να απαλλαχθούμε από αυτήν, και όχι την ψήφο.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι άλλη μια ευκαιρία για σύσφιξη σχέσεων, είναι άλλη μία μορφή άσκησης πολιτικής. Και για αυτή την πολιτική πρέπει να μιλήσουμε.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών είναι υποστελεχωμένες, ενώ η μία μετά την άλλη διαλύονται μπαίνοντας σε τροχιά ιδιωτικοποίησης. Η στέγη στα Γιάννενα, όπως και σε άλλες πόλεις, εξελίσσεται σε είδος πολυτελείας, μία περίοδο που τα πάντα ακριβαίνουν. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές/τριες των νοσοκομείων εξοντώνονται καθημερινά, σχολικά κτίρια είναι ακατάλληλα, ενώ η προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία είναι ανύπαρκτη. Στην πόλη μας κάποιες γυρίζουν το βράδυ με τα κλειδιά στο χέρι, οι μετανάστες/τριες περιθωριοποιούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ τα φασιστικά συνθήματα που εμφανίζονται στους τοίχους «περνάνε στα ψιλά». Σε κλασικό ανέκδοτο των κατοίκων έχει εξελιχθεί το ότι αν πέσεις κατά λάθος στη λίμνη μπορεί να βγεις με πλοκάμια, και τη στιγμή που όλοι παρακαλούν την κλιματική κρίση να μας λυπηθεί, σχεδιάζονται για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου εξορύξεις με τρομερό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη ερημοποίηση τον τόπο. Το κατά πόσο αντέχει η πόλη μας απέναντι σε μία κακοκαιρία τύπου Daniel, θα το μάθουμε μόνο αν αυτή συμβεί, επειδή όμως όλοι/ες μαντεύουμε το ίδιο, ας ελπίσουμε να μη μάθουμε ποτέ.

Αν ο κουμπάρος δεν λέει τίποτα για όλα αυτά και όταν τα θίγεις περνάει βιαστικά στο να κεράσει την επόμενη γύρα, ανταπόδωσε το κέρασμα και μην τον ψηφίσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο των πολλαπλών επιθέσεων που δεχόμαστε οι «από κάτω» έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη να μιλήσουμε πολιτικά. Να φτιάξουμε εκείνους τους συλλογικούς χώρους που θα μπλοκάρουν τα σχέδια που επιφυλάσσουν μόνο κέρδος για τους λίγους, και να δώσουμε τους αγώνες που θα διεκδικήσουν και θα κερδίσουν τη ζωή που μας αξίζει. Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος να το πετύχουμε αυτό. Θα το πετύχουμε στους δρόμους, στα σωματεία, στους συλλόγους, στις γειτονιές, στις οργανώσεις μας, στο μαζί. Θα το πετύχουμε συγκρουόμενοι/ες με το κεντρικό κράτος και κάθε μακρύ του χέρι, συγκρουόμενοι/ες με τις αντιδραστικές πολιτικές που σχεδιάζονται για εμάς χωρίς εμάς, συγκρουόμενοι/ες με τα συμφέροντα των λίγων, και ξεβολεύοντας τους εαυτούς μας από την άνετη θέση της αδράνειας.

Στο – ένα μόνο από τα πολλά – μέτωπο των εκλογών αξίζει να στηριχθούν οι δυνάμεις που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Που δεν έρχονται ως «μεσσίες» να σώσουν κανέναν, αλλά επιθυμούν να παλέψουν πλάι-πλάι με τους πολλούς. Που μιλάνε πολιτικά, και παίρνουν σαφή θέση.

Η Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα – Αγωνιστικό Μέτωπο φιλοδοξεί να είναι μία τέτοια δύναμη και συμμετέχει στις ερχόμενες εκλογές για να εκφράσει εκείνες τις ανάγκες που δεν χωράνε στο κάδρο των τόσο πανομοιότυπων αφηγημάτων. Διεκδικούμε έναν τόπο που θα ανήκει στους κατοίκους του, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς λεηλασία της φύσης, με πραγματικά δημόσιους χώρους. Διεκδικούμε ζωή και όχι επιβίωση, αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. Μαχόμαστε ώστε οι ζωτικές μας ανάγκες να μην είναι εμπορεύματα, για το νερό, το ρεύμα, τη στέγη και τη μετακίνηση ως κοινωνικά αγαθά. Παλεύουμε ενάντια σε κάθε καταπίεση για μια πόλη συμπεριληπτική που μας χωράει όλους/ες/α. Απέναντι στον ατομικό δρόμο της καριέρας ή της διαφημιστικής κάρτας, προτάσσουμε τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Η Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα – Αγωνιστικό Μέτωπο δεν προέκυψε από την «ανάγκη» να μοιραστούν καρέκλες, και για αυτό λειτουργεί με βάση την εναλλαγή στις θέσεις των δημοτικών συμβούλων. Δεν προέκυψε από την «ανάγκη» για περισσότερους αρχηγούς, και για αυτό δεν εφαρμόζει παρά τις συλλογικές και δημοκρατικά διαμορφωμένες αποφάσεις. Προέκυψε από τους κοινούς αγώνες – με τις νίκες και τις απογοητεύσεις τους-  όλων όσων συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, και που έχουν να μοιραστούν περισσότερα από όσα έχουν να χωρίσουν.

Τα πολιτικά προβλήματα χρειάζονται πολιτικές λύσεις.

Μπορεί κανείς να μην ασχολείται με την πολιτική, η πολιτική όμως θα συνεχίσει εγγυημένα να ασχολείται μαζί του.

Έτσι, και η ψήφος δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική.

Αν είναι καλό παιδί, ας του πάρουμε μια πάστα.

Χάρης Καλαμπόκης 

Ιστορικός 

Υποψήφιος με την Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα – Αγωνιστικό Μέτωπο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back