ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το εγχείρημα του ψηφιακού οπτικοακουστικού αρχείου

Εικόνα του άρθρου Το εγχείρημα του ψηφιακού οπτικοακουστικού αρχείου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2021, 19:22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το εγχείρημα της δημιουργίας ενός ψηφιακού οπτικοακουστικού αρχείου που θα έρθει να ενισχύσει και το Ιστορικό Αρχείο, με «έδρα» τη διατηρητέα οικία της Ισμήνης Τζαβέλλα, προσπαθεί να υλοποιήσει ο Δήμος Ιωαννιτών.  

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, απηύθυνε σήμερα έκκληση σε ιδιώτες συλλέκτες να διαθέσουν το όποιο αρχειακό υλικό έχουν (φωτογραφίες, έγγραφα, επιστολές, ηχογραφήσεις, βίντεο κ.λπ.), για ψηφιοποίηση. Υπενθύμισε δε ότι δύο δημιουργοί, ο Βασίλης Δούβλης και η Ελένη Παπασπύρου, θα φτιάξουν, στη συνέχεια, ένα ντοκιμαντέρ για την καθημερινή ζωή των κατοίκων των Ιωαννίνων.

Ο σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών Χρήστος Παπαδόπουλος μίλησε για τις δυνατότητες αξιοποίησης του  υλικού, όπως εκθέσεις, εκδόσεις, εικονικό μουσείο. Διευκρίνισε δε ότι οι πολίτες μπορούν να δωρίσουν ή να δανείσουν το υλικό προς ψηφιοποίηση. «Θέλουμε να φτιάξουμε τα θεμέλια της οπτικοακουστικής ιστορίας της πόλης» είπε και πρόσθεσε ότι, αφού συγκεντρωθεί το υλικό, θα αναζητηθούν οι πόροι που θα απαιτηθούν για την ψηφιοποίηση.

Η υπεύθυνη του Αρχείου του Δήμου, η ιστορικός-αρχειονόμος Μαρία Παππά αναφέρθηκε στη σημασία των ιδιωτικών συλλογών που έχουν ήδη περιέλθει στο Δήμο μέσω δωρεάς. Στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου, υπάρχουν τα αρχεία Μακρή-Πυρσινέλλα και Τζαβέλλα. Το τελευταίο δε διάστημα έγιναν δύο δωρεές ακόμη: τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Λαϊκού Ηπειρωτικού Συνδέσμου των Φιλελευθέρων (1917-1923) από τον Ευάγγελο Καραμπίνα και δύο αντίγραφα χαρτών των αρχών του 20ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Θανάση Ζυγούρη.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη δράση, την υπηρεσία και τη δυνατότητα δωρεάς αρχειακού υλικού οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στον αριθμό 2651066493  και στην ηλεκτρονική διεύθυνση archives@ioannina.gr

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back