Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εγώ γιατί δεν στολίστηκα;

Εικόνα του άρθρου Εγώ γιατί δεν στολίστηκα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/12/2016, 11:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φέτος, τα Γιάννενα κατάφεραν να είναι πιο στολισμένα από άλλες χρονιές. Ο κεντρικός οδικός άξονας της πόλης –λεωφόροι Δωδώνης και Αβέρωφ- είναι γεμάτος χιλιάδες λαμπιόνια. Το εμπορικό κέντρο, επίσης, δεν θα πρέπει να έχει παράπονο. Αλλά, όπως λέει και ο Σαββόπουλος «Χριστούγεννα πάντα τσακωνόμαστε»...

Τα παράπονα λοιπόν δεν λείπουν. Άλλα δικαιολογημένα άλλα όχι. Τα τελευταία εκφράζονται μάλλον από συνήθεια αλλά και από την έλλειψη της αίσθησης του μέτρου. Προφανώς, δεν γίνεται να λάμπει η κάθε γειτονιά ή ο κάθε δρόμος.

Το ιστορικό κέντρο όμως δεν θα έπρεπε να έχει έναν αξιοπρεπή στολισμό; Η οδός Ανεξαρτησίας «μετράει» ένα αστέρι σε κάθε τέσσερις-πέντε κολόνες, ενώ τα παράπλευρα σοκάκια δεν έχουν να επιδείξουν κάτι. 

Οι καταστηματάρχες του πεζόδρομου Καλλάρη αποφάσισαν να στολίσουν μόνοι τους τον πεζόδρομο αφού είδαν ότι ούτε το αστέρι της οδού Ανεξαρτησίας δεν διαθέτουν. Από κοινού λοιπόν προχώρησαν στην αγορά χριστουγεννιάτικου στολισμού τον οποίο τοποθέτησαν για να προσδώσουν στην περιοχή μια εορταστική ατμόσφαιρα. 

Φωτισμένη πια η Καλλάρη μετά από παρέμβαση των καταστηματαρχών


Ανέκαθεν, τα Χριστούγεννα ήταν η γιορτή των παιδιών αλλά και των εμπόρων. Όσο πιο στολισμένο το εμπορικό κέντρο μιας πόλης, τόσο μεγαλύτερο το «πνεύμα» της κατανάλωσης. Τα τελευταία χρόνια, στο «κάδρο» έχει μπει και ο τουρίστας. Κανένας τουρίστας δεν θέλει να επισκεφθεί τις μέρες αυτές μια… σκοτεινή πόλη. Οπότε, τα λαμπάκια καλούνται να κάνουν το θαύμα τους. Εύλογα ο Δήμος επιμένει στον λαμπρό στολισμό κεντρικών σημείων.

Το ιστορικό κέντρο είναι κάτι όμως πέραν της όποιας εμπορικότητας έχει. Είναι η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και μία από τις τουριστικές της αξίες. Οι «φωτεινές» διαδρομές μέσα στο ιστορικό κέντρο, στο οποίο παρεμπιπτόντως τα τελευταία χρόνια έχουν «επενδυθεί» εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την ανάπλασή του, είναι και ζήτημα ανάδειξής του

ΣΧΟΛΙΑ
Alexander
Οντως τα μη κεντρικα σημεια δεν ειναι ωραια στολισμενα !
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back