ΕΛΛΑΔΑ

Το «αντίο» της ομάδας Αχτσιόγλου και η ανεξαρτητοποίηση των «9»

Εικόνα του άρθρου Το «αντίο» της ομάδας Αχτσιόγλου και η ανεξαρτητοποίηση των «9»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2023, 11:32
ΕΛΛΑΔΑ

Την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ανακοίνωσε η ομάδα Αχτσιόγλου, με δημόσιο πολιτικό κείμενό της που στάλθηκε στους γραμματείς του κόμματος.

Παράλληλα, στον πρόεδρο της Βουλής, κατατέθηκαν οι επιστολές ανεξαρτητοποίησης εννέα βουλευτών της ομάδας «6+6»: Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Ζεμπέκ Χουσεΐν, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Οζγκιούρ Φερχάρτ, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης.

Πλέον οι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται σε 11 μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα, που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί πρόσφατα, και ενδέχεται να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στο κείμενο αποχώρησης, τα 57 στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου, μεταξύ των οποίων οι εννέα βουλευτές, ασκούν δριμεία κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος». Κάνουν λόγο για «διαλυτική κρίση» που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Αυτήν τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση», τονίζουν.

Οι υπογράφοντες σημειώνουν ότι αναγνωρίζουν τις δικές τους ευθύνες «στην ανοχή, στο όνομα της πολιτικής ενότητας, σε προβληματικά φαινόμενα που οδήγησαν στην κρίση του κόμματος... ». Επισημαίνουν ότι, όμως, «η δική μας Αριστερά δεν περιορίζεται στη θέση της συνεπούς αντιπολίτευσης. Είναι η Αριστερά που διεκδικεί την κυβέρνηση» και πως «η κατάσταση που έχει παγιωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε, να υλοποιήσουμε και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα και το πολιτικό σχέδιο, με βάση το οποίο διεκδικήσαμε την υποστήριξη και την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις».

Υπογραμμίζουν ότι σήμερα κάνουν ένα βήμα που κοιτάει στο μέλλον και πως φιλοδοξία τους είναι να συμβάλλουν «στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών». «Όχι μόνοι και μόνες μας. Όχι με τη λογική της τεχνητής συγκόλλησης παλιών ή νέων θραυσμάτων. Αλλά μέσα από την πολιτική και οργανωτική δουλειά από τα κάτω, από την ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων, από την διαμόρφωση ενός σύγχρονού πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος... ».

Και ο Δημήτρης Παπαδημούλης

«Μόλις ενημέρωσα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την απόφασή μου να μην είμαι πλέον μέλος του κόμματος. Υπέβαλλα επίσης παραίτηση από τη θέση του Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κατέχω από τον Ιούλιο του 2014, μετά από πρόταση του Αλ.Τσίπρα κ ομόφωνη στήριξη των Ε/Β μας», με αυτά το λόγια ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανακοίνωσε μέσω του Χ την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back