Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΕ: Σύστημα συναγερμού με SMS

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Σύστημα συναγερμού με SMS
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/06/2018, 22:20
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σε προκαταρκτική συμφωνία προκειμένου να εγκαθιδρυθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ ένα σύστημα συναγερμού με SMS σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης ή φυσικής καταστροφής, κατέληξαν  σήμερα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος μιας πολύ ευρύτερης συμφωνίας για ένα πακέτο μέτρων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών που επιτεύχθηκε την περασμένη νύχτα ανάμεσα στους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των 28 χωρών-μελών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

«Προκειμένου να αυξήσουμε την προστασία των πολιτών της Ένωσης» αναφέρει σε μια ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή «ένα σύστημα μετάδοσης δημόσιων προειδοποιήσεων των πολιτών στα κινητά τους τηλέφωνα».

«Θα επιτρέψει στους πολίτες και στους ταξιδιώτες να ενημερώνονται για επικείμενες ή τρέχουσες απειλές στην περιοχή όπου βρίσκονται», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την ιδέα για το σύστημα αυτό είχαν οι ευρωβουλευτές και έμπνευση αποτέλεσε ο αριθμός 112, ο γενικός αριθμός έκτακτης ανάγκης που μπορεί να καλέσει κάποιος από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ για να καλέσει ασθενοφόρο, την πυροσβεστική ή την αστυνομία.

Ένα τέτοιο σύστημα υφίσταται από τις 8 Νοεμβρίου 2012 στην Ολλανδία, που ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία έθεσε σε εφαρμογή έναν τέτοιο μηχανισμό, προκειμένου να προειδοποιεί τόσο για πλημμύρες όσο και για επιθέσεις, γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γραφείο του Ολλανδού ευρωβουλευτή Λάμπερτ φαν Νίστελρουιτζ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back