Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΕΕ: Συρρικνώνεται η αγορά αυτοκινήτου

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Συρρικνώνεται η αγορά αυτοκινήτου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/10/2022, 14:16
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Συρρίκνωση της αγοράς αυτοκινήτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά περισσότερο από 25% φέτος σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία του 2019 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) και ζητά ένα πλαίσιο πολιτικής, που θα επιτρέπει στην αγορά να ανακάμψει και να πραγματοποιηθεί γρηγορότερα η στροφή προς μοντέλα μηδενικών ρύπων.

Τα προβλήματα της αγοράς είναι μεγάλα. Από την συνεχόμενη αύξηση των πρώτων υλών και με την μεγάλη αναμονή των καινούριων αυτοκινήτων, μέχρι και τα προβλήματα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Ο αντίκτυπος αυτών των προκλήσεων αντικατοπτρίζεται στα πρόσφατα στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ. 

Στο πρώτο οκτάμηνο του έτους οι συνολικοί όγκοι συρρικνώθηκαν κατά σχεδόν 12% για να φτάσουν τα 6 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα. Μέχρι στιγμής, η αγορά περιοριζόταν μόνο από την πλευρά της προσφοράς, καθώς οι συνεχιζόμενες ελλείψεις εξαρτημάτων περιόρισαν τον όγκο παραγωγής. Τώρα, η αυξημένη ζήτηση περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό λόγω του πληθωρισμού και των φόβων για ύφεση.

Έχοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, η ACEA αναθεώρησε την αρχική της πρόβλεψη ότι η αγορά του αυτοκινήτου θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο έτος. Αντίθετα, αναμένει ότι θα συρρικνωθεί και πάλι φέτος, μειώνοντας τις πωλήσεις της κατά 1% αγγίζοντας τα 9,6 εκατομμύρια μονάδες. 

Σε σύγκριση με τα στοιχεία πριν από την πανδημία του 2019, η πτώση αγγίζει το 26% στις πωλήσεις αυτοκινήτων σε διάστημα μόλις τριών ετών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την πτώση και την μεγάλη αύξηση των πρώτων υλών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνεχίζουν να επενδύουν τεράστια ποσά στην ασφάλεια, τις τεχνολογίες και στη βιώσιμη κινητικότητα, θέλοντας να παραμένουν πρωταγωνιστές στα γεγονότα. 

Μόνο έτσι θα μπορέσουν να παραμείνουν μέσα στο παιχνίδι των εξελίξεων, καθώς τα επόμενα χρόνια οι αλλαγές θα είναι τεράστιες και το τοπίο της αυτοκίνησης πολύ διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back