Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 18 Αυγούστου, ότι τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεπέρασαν τους στόχους που είχαν τεθεί για την 1η Νοεμβρίου, αν και οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.
Το 2022, όταν η Ρωσία άρχισε να μειώνει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η γερμανική κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι η Gazprom είχε σκόπιμα διατηρήσει τα επίπεδα αποθήκευσης στις εγκαταστάσεις της - μερικές από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ - όσο το δυνατόν πιο άδεια. Για να αποφευχθεί μια παρόμοια κατάσταση στο μέλλον, δημιουργήθηκαν υποχρεωτικοί στόχοι τον Ιούνιο.
Τώρα, η Ευρώπη πέτυχε τον στόχο του 90% στις 18 Αυγούστου -πολύ νωρίτερα από την ημερομηνία-στόχο της 1ης Νοεμβρίου.
Προβληματισμός
Παρ' όλα αυτά, οι συμμετέχοντες στην αγορά παραμένουν νευρικοί. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης, όσο γεμάτες κι αν είναι, απέχουν πολύ από το να μπορούν να καλύψουν την κατανάλωση.
Έχουν μέγιστη χωρητικότητα άνω των 1.100 τεραβατώρων (TWh). Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση φυσικού αερίου το 2022 - 17% χαμηλότερη από τα προηγούμενα έτη λόγω των υψηλών τιμών και των μέτρων διατήρησης - ανήλθε σε σχεδόν 4.000 TWh.
Οι έμποροι φυσικού αερίου και οι πελάτες τους έχουν έντονη επίγνωση αυτού του γεγονότος.
Όταν οι εργαζόμενοι στην αυστραλιανή Chevron -η χώρα είναι βασικός παίκτης στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου, αν και η πλειονότητα των εξαγωγών κατευθύνεται σε κοντινές ασιατικές χώρες- ανακοίνωσαν απεργία, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν αρχικά κατά 40% πριν κλείσουν 14% πάνω από τις προηγούμενες τιμές.
Η Αυστρία
Ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει δραστικά τις εισαγωγές τους από τη Ρωσία -η Γερμανία, ο πρώην μεγαλύτερος πελάτης του Κρεμλίνου, έπεσε σχεδόν στο μηδέν- η Αυστρία κωλυσιεργεί.
Αυτό είναι σημαντικό επειδή η χώρα των Άλπεων είναι ένας από τους πρωταθλητές αποθήκευσης του μπλοκ, καθώς διαθέτει σχεδόν το 10% της συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας φυσικού αερίου της ΕΕ.
Ενώ οι γερμανικές αποθήκες γέμισαν σε μεγάλο βαθμό με την αγορά δαπανηρού υγροποιημένου φυσικού αερίου, η Αυστρία επέμεινε στην υφιστάμενη σύμβαση προμήθειας με την Gazprom - την οποία το Κρεμλίνο εξυπηρετεί με μεγάλη χαρά.
«Εάν οι Ρώσοι συνεχίσουν να παραδίδουν, τότε δεν μπορώ να απαγορεύσω στην OMV να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Karl Nehammer τον Φεβρουάριο του 2023.
Με πληροφορίες από EURACTIV