dodoni back
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Πρώτο (νομοθετικό) βήμα για το ψηφιακό ευρώ

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Πρώτο (νομοθετικό) βήμα για το ψηφιακό ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/06/2023, 23:09
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με όλο και περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία για τις καθημερινές τους συναλλαγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη 28 Ιουνίου, δύο κανονισμούς για τη ρύθμιση της χρήσης του νέου ψηφιακού νομίσματος της ευρωζώνης. Μιας εναλλακτικής λύσης στα μετρητά σε έναν όλο και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο.

Η δημοτικότητα των ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Bitcoin, αλλά σε αντίθεση με αυτό, το ψηφιακό ευρώ θα είναι το ψηφιακό νόμισμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (CBDC), ουσιαστικά ηλεκτρονικό χρήμα.


Διαβάστε: ΕΚΤ: Ετοιμαστείτε για το ψηφιακό ευρώ


«Με το ψηφιακό ευρώ, οι πολίτες θα μπορούν να πληρώνουν με "δημόσιο χρήμα". Μοναδικά, θα μπορούν να πληρώνουν τόσο online όσο και offline», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Το να έχετε ένα συμπληρωμένο ψηφιακό πορτοφόλι ευρώ στο τηλέφωνό σας -ή σε άλλη συσκευή- θα είναι το ίδιο με το να έχετε κέρματα και χαρτονομίσματα στην τσέπη σας. Θα μπορείτε να πληρώνετε το ίδιο εύκολα. Δεν θα χρειάζεται καν να έχετε σύνδεση στο διαδίκτυο».

Πρόσθεσε ότι «θα είναι νόμιμο χρήμα, υποστηριζόμενο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να είναι καθολικά αποδεκτό σε όλη τη ζώνη του ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, το 55% των πολιτών της ΕΕ προτιμά να πληρώνει χωρίς μετρητά, το 22% προτιμά τα μετρητά, ενώ το 23% δεν έχει καμία προτίμηση.

Η πρόταση αυτή έχει ήδη αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα αντιρρήσεων από τους πολίτες για ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής ή από τις εμπορικές τράπεζες για πιθανή στάση πληρωμών στις τράπεζες, τις οποίες το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ προσπάθησε να αμβλύνει τονίζοντας ότι θα υπάρχουν ρήτρες ασφαλείας για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.


Οι ανησυχίες

«Τα προσωπικά δεδομένα θα προστατεύονται πλήρως. Οι τράπεζες, ούτε καν η ΕΚΤ, δεν θα μπορούσαν να δουν ή να εντοπίσουν, τα προσωπικά στοιχεία ή δεδομένα των ανθρώπων. Οι πληρωμές εκτός σύνδεσης θα προσφέρουν παρόμοιο επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής όπως τα μετρητά σήμερα», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι μια διάταξη θα περιορίσει το ποσό των χρημάτων που θα μπορούσαν να διατηρούν οι άνθρωποι σε ψηφιακά ευρώ, προκειμένου να καθησυχαστούν οι τραπεζίτες.

«Ενώ οι άνθρωποι θα μπορούν να αποθηκεύουν ψηφιακά ευρώ στη συσκευή τους, το ποσό θα υπόκειται σε ανώτατο όριο ως ένας τρόπος για την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την αποφυγή σημαντικών εκροών από τις τράπεζες», διευκρίνισε.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προτείνει ανώτατο όριο 3.000 ευρώ.

Ο τελικός νόμος πρέπει να υιοθετηθεί από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για ένα ψηφιακό ευρώ τον Οκτώβριο, ώστε να μπορεί να κυκλοφορήσει το 2027.

Η Κίνα έγινε η πρώτη μεγάλη οικονομία στον κόσμο που λάνσαρε ένα ψηφιακό νόμισμα, το 2020. Χώρες όπως η Τζαμάικα, η Ανατολική Καραϊβική και οι Μπαχάμες διαθέτουν επίσης ήδη τέτοια ψηφιακά νομίσματα.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός ψηφιακού δολαρίου, αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτό μπορεί να χρειαστεί μερικά χρόνια ακόμη για να συμβεί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3