ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ετοιμαστείτε για το ψηφιακό ευρώ

Εικόνα του άρθρου ΕΚΤ: Ετοιμαστείτε για το ψηφιακό ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2023, 00:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει σχέδιο για μια ψηφιακή έκδοση του ευρώ, ανταποκρινόμενη στις πιέσεις της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο χρήσης του χρήματος τις επόμενες δεκαετίες.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ λέει ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να προσφέρει έναν τρόπο στους ανθρώπους να αγοράζουν πράγματα χωρίς να εξαρτώνται από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που ελέγχονται από μη ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Mastercard, η Visa, το Apple Pay και το Google Pay.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Associated Press, λένε ότι η εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να υποβάλει πρόταση νόμου τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η κεντρική τράπεζα θα δημοσιεύσει λεπτομερή πρόταση για τον σχεδιασμό ενός ψηφιακού νομίσματος τον Οκτώβριο.

Ένα ψηφιακό νόμισμα, υποστηριζόμενο από μια κεντρική τράπεζα θα ήταν ένα ασφαλές και σταθερό μέσο πληρωμής -σε αντίθεση με τα ασταθή κρυπτονομίσματα, των οποίων η πτώση τιμών τον περασμένο χρόνο και η κατάρρευση συναλλαγών, όπως το FTX, έχουν προκαλέσει εκκλήσεις για ρυθμίσεις. 

Η Ε.Ε. ηγήθηκε αυτής της κίνησης, δίνοντας την τελική έγκριση την περασμένη εβδομάδα στους κανόνες για τον τομέα των κρυπτονομισμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας.

Η ΕΚΤ οραματίζεται ένα ψηφιακό ευρώ για λιανική χρήση, που θα μπορούσε να μεταφερθεί ακόμη και εκτός σύνδεσης, χρησιμοποιώντας ψηφιακό πορτοφόλι στα τηλέφωνα των ανθρώπων. Τα πρώιμα σχέδια απαιτούν μια τυπική εφαρμογή, μαζί με χρήση υπαρχουσών διαδικτυακών τραπεζικών εφαρμογών. Δεν θα αντικαθιστούσε τα μετρητά, αλλά θα προσθέσει έναν άλλο τρόπο κατοχής ευρώ. 

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία υποστηρίζει την αυτονομία πληρωμών, αλλά σημειώνει ότι ένα ψηφιακό ευρώ από μόνο του δεν θα το πετύχει αυτό, χωρίς οι τράπεζες και οι εταιρείες υπηρεσιών πληρωμών να δημιουργήσουν νέους και καλύτερους τρόπους για να χειρίζονται οι ίδιες τις πληρωμές.

«Ένα ψηφιακό ευρώ λιανικής, ιδιαίτερα αν δεν είναι σε θέση να προσφέρει συγκεκριμένη προστιθέμενη αξία σε σύγκριση με τις υπάρχουσες ηλεκτρονικές πληρωμές, δεν είναι κατάλληλο ή επαρκές εργαλείο για την επίτευξη όλων των στόχων που έχουν τεθεί», ανέφερε η ομοσπονδία.

Πηγή: Associated Press

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back