ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

EE: Πρόσκληση στους Δήμους για παροχή δωρεάν Wi-Fi

Εικόνα του άρθρου EE: Πρόσκληση στους Δήμους για παροχή δωρεάν Wi-Fi
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/11/2018, 20:16
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) ανοίγει η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 2018 στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).

Η χρηματοδότηση του προγράμματος WiFi4EU θα κατανεμηθεί με ισόρροπο τρόπο μεταξύ των κρατών μελών, ώστε τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες χιλιάδων τοπικών κοινοτήτων σε όλη την ΕΕ να μπορούν να ωφεληθούν από αυτό -τουλάχιστον 6.000-8.000 τοπικές κοινότητες μέχρι το 2020.

Το πρόγραμμα WiFi4EU θα είναι ανοικτό σε φορείς του δημοσίου, όπως οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας, κ.λπ. Τα έξοδα εξοπλισμού και εγκατάστασης (σημεία πρόσβασης στο διαδίκτυο) θα καλυφθούν από το πρόγραμμα, ενώ ο δικαιούχος θα αναλάβει τα έξοδα συνδεσιμότητας (συνδρομή για διαδικτυακές υπηρεσίες) και συντήρησης του εξοπλισμού για 3 τουλάχιστον χρόνια.

Η υπαγωγή στο πρόγραμμα WiFi4EU θα γίνεται χωρίς γραφειοκρατικές διατυπώσεις, με απλή διαδικασία που θα περιλαμβάνει π.χ. ηλεκτρονικές αιτήσεις, πληρωμές με κουπόνια και ήπιες απαιτήσεις παρακολούθησης.

Τα σχέδια θα επιλέγονται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής. Οι φορείς υλοποίησης σχεδίων οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα θα πρέπει να προτείνουν τον εξοπλισμό περιοχών στις οποίες δεν προσφέρεται παρόμοια δωρεάν ασύρματη σύνδεση Wi-Fi από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Κομισιόν, περισσότεροι από ένας στους πέντε δήμους σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν καταχωρίσει τα στοιχεία τους στην ειδική διαδικτυακή πύλη WiFi4EU. Όσοι δήμοι δεν έχουν εγγραφεί και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για κουπόνι μπορούν ακόμη να εγγραφούν στη διαδικτυακή πύλη μέχρι την έναρξη της πρόσκλησης στις 7 Νοεμβρίου. 

Κατά την επόμενη διετία, γίνεται γνωστό ότι θα δημοσιευτούν τρεις ακόμη προσκλήσεις WiFi4EU, περίπου μία ανά εξάμηνο. Τα χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα WiFi4EU δίκτυα θα είναι δωρεάν, απαλλαγμένα από διαφημίσεις και δεν θα συλλέγουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Θα χρηματοδοτηθούν δίκτυα που δεν αναπαράγουν υφιστάμενες ιδιωτικές ή δημόσιες δωρεάν προσφορές παρόμοιας ποιότητας. Ενημερωτικό δελτίο και βίντεο με περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στο διαδίκτυο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back