Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΕ προς Ελλάδα: Ξεκινήστε έρευνα για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών

Εικόνα του άρθρου ΕΕ προς Ελλάδα: Ξεκινήστε έρευνα για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2023, 00:45
ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΕ κάλεσε την Ελλάδα χθες να διερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι εγκαταλείπει μετανάστες στη θάλασσα, εν μέσω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν δράση μετά από πλάνα που περιήλθαν στην κατοχή των New York Times και έδειχναν σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής να εγκαταλείπουν μετανάστες σε μια σχεδία στη μέση του Αιγαίου.

«Είναι απαραίτητο να δοθεί η κατάλληλη συνέχεια από τις ελληνικές αρχές, επίσης με βάση τον νέο ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης», έγραψε ο Γιόχανσον στο Twitter.

«Η Επιτροπή της ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει επίσημα μέτρα, ανάλογα με την περίπτωση», πρόσθεσε.


Ωστόσο, η Επιτροπή δήλωσε ότι δεν θα αναλάβει άμεση δράση, καθώς η έρευνα βρίσκεται επί του παρόντος στα χέρια των Ελλήνων εισαγγελέων, του Συνηγόρου του Πολίτη και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

«Δεν πρόκειται να βγάλουμε συμπεράσματα και να ανακοινώσουμε ενέργειες ή δραστηριότητες στις οποίες θα προβούμε προτού λάβουμε γνώση των συμπερασμάτων αυτής της έρευνας που θα διεξαχθεί σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής Ντάνα Σπινάντ στους δημοσιογράφους κατά την καθημερινή ενημέρωση.

Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Επιτροπή να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδας, φτάνοντας στο σημείο να προτείνουν την έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει, η οποία θα επέτρεπε στο Δικαστήριο της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις, εάν έκρινε ότι η Αθήνα παραβίασε το δίκαιο της ΕΕ.

Σύμφωνα με το POLITICO η Επιτροπή αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής, το οποίο φέρεται να μετέφερε τους μετανάστες στην άκρη των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, πληρώθηκε κυρίως με κονδύλια του μπλοκ, όπως ανέφεραν οι New York Times.

Οι ισχυρισμοί αυτοί έφεραν την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δύσκολη θέση. Η ίδια επαίνεσε την Ελλάδα ως «ασπίδα» της Ευρώπης το 2020, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες του ΟΗΕ και των ΜΚΟ για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.


Συνέντευξη Μητσοτάκη

Για το θέμα των επαναπροωθήσεων και το βίντεο των New York Times, ρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, λέγοντας ότι το εν λόγω περιστατικό διερευνάται, ενώ έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική.

Τη συνέντευξη του πρωθυπουργού σχολίασε και η Ολλανδή ευρωβουλευτής, ειδική εισηγήτρια της PEGA για τις υποκλοπές. Η Σοφί Ιντ’ Βελτ, με ανάρτησή της στο Twitter γράφει: «Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση  χαρακτηρίζει τις πράξεις του λιμενικού ως παράνομες; Εάν ναι, ποια βήματα θα ληφθούν;».




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back