ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Προειδοποιεί για απειλές απόσχισης των Σέρβων της Βοσνίας

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Προειδοποιεί για απειλές απόσχισης των Σέρβων της Βοσνίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/04/2023, 00:19
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Πέμπτη για τις απειλές απόσχισης από την αυτόνομη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και τους νόμους που περιορίζουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, οι οποίοι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πρόοδο της Βοσνίας προς την ένταξή της στο μπλοκ των 27 μελών.

Η Βοσνία έλαβε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ στα μέσα Δεκεμβρίου, μια απόφαση που προκλήθηκε από φόβους ότι η αστάθεια που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην ασταθή περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

«Οι ανανεωμένες απειλές για απόσχιση που προέρχονται από τη Σερβική Δημοκρατία είναι απαράδεκτες, αβάσιμες και συμβάλλουν σε ένα κλίμα δυσπιστίας και έντασης την ώρα της κρίσης στην Ευρώπη, όταν αυτό που χρειάζεται είναι η σταθερότητα και η συνεργασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Σεράγεβο ο Τομπάιας Μπιλστρόεμ, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, η οποία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της ΕΕ.

Οι ελπίδες για ένταξη της Βοσνίας στην ΕΕ αυξήθηκαν μετά το σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης μετά τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου, η οποία υποσχέθηκε να εφαρμόσει τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ΕΕ.

Όμως ο Μίλοραντ Ντόντικ, ο εθνικιστής πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, έχει εντείνει την αποσχιστική ρητορική του και έχει προτείνει νομοθεσία που θα περιόριζε τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης και τις προσωπικές ελευθερίες, όπως η ποινικοποίηση της δυσφήμισης, η πάταξη των μη κυβερνητικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και η απαγόρευση των οργανώσεων ΛΟΑΤ από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

«Η ΕΕ ανησυχεί βαθύτατα για τα πρόσφατα βήματα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», δήλωσε ο κ. Μπιλστρόεμ, προσθέτοντας ότι αν τα σχέδια νόμου υιοθετηθούν, «θα είναι ένα βήμα προς τα πίσω για την ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».

Ο Μπιλστρόεμ υπογράμμισε ότι η Βοσνία αναμένεται να ευθυγραμμιστεί με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας.

Ο φιλορώσος Ντόντικ υποστηρίζει ότι η Βοσνία πρέπει να παραμείνει ουδέτερη όσον αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει καταγγείλει την απόφαση να χορηγηθεί στη Βοσνία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, λέγοντας ότι αποτελεί μέρος μιας δυτικής προσπάθειας να επιβληθούν οι πολιτικές της στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: European Union



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back