ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Παραχωρήσεις για να σωθεί η συμφωνία για τα σιτηρά

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Παραχωρήσεις για να σωθεί η συμφωνία για τα σιτηρά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2023, 13:20
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει μια πρόταση για τη δημιουργία θυγατρικής της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να συνδεθεί εκ νέου με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό δίκτυο, ως ένδειξη καλής θέλησης προς τη Μόσχα, ανέφεραν οι Financial Times τη Δευτέρα.

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει τρόφιμα στις παγκόσμιες αγορές, ανέφερε η εφημερίδα.

Η Ρωσία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να παρατείνει τη συμφωνία πέραν της 17ης Ιουλίου, επειδή η Δύση ενήργησε με «εξωφρενικό» τρόπο, αν και διαβεβαίωσε τις φτωχές χώρες ότι οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών θα συνεχιστούν.

Το σχέδιο της Μόσχας, που προτάθηκε μέσω συνομιλιών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, θα επέτρεπε στη Ρωσική Αγροτική Τράπεζα να διαχειρίζεται πληρωμές που σχετίζονται με εξαγωγές σιτηρών, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Η νέα μονάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιεί το παγκόσμιο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT, το οποίο έκλεισε για τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Όπως σχολιάζουν οι FT το σχέδιο υπογραμμίζει τον βαθμό απελπισίας των δυτικών κυβερνήσεων να διατηρήσουν τη συμφωνία, η οποία αποτελεί επίσης μια οικονομική σωτηρία για την Ουκρανία δεδομένου του τεράστιου γεωργικού της τομέα.

Ως δύο από τους κορυφαίους γεωργικούς παραγωγούς παγκοσμίως, η Ρωσία και η Ουκρανία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αγορές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, από το σιτάρι και το κριθάρι μέχρι την ελαιοκράμβη και το ηλιέλαιο. Η Ρωσία κατέχει επίσης δεσπόζουσα θέση στην αγορά λιπασμάτων.

Εκτός από την αποκατάσταση της πρόσβασης στο SWIFT, η Ρωσία επιδιώκει επίσης την επανέναρξη των προμηθειών γεωργικών μηχανημάτων και ανταλλακτικών, καθώς και την άρση των περιορισμών στην ασφάλιση και την αντασφάλιση.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back