ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Οι πρώτοι κανόνες για τα κρυπτονομίσματα

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Οι πρώτοι κανόνες για τα κρυπτονομίσματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2023, 22:22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης άναψαν σήμερα το πράσινο φως για την πρώτη ολοκληρωμένη δέσμη κανόνων στον κόσμο για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, ασκώντας πίεση σε χώρες όπως η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες για να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ενέκρινε ομόφωνα τους κανόνες που είχαν συζητηθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έδωσε την έγκρισή του τον Απρίλιο και οι οποίο αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2024.

«Τα πρόσφατα γεγονότα επιβεβαίωσαν την επείγουσα ανάγκη επιβολής κανόνων που θα προστατεύουν καλύτερα τους Ευρωπαίους που έχουν επενδύσει σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και θα αποτρέπουν την κατάχρηση της βιομηχανίας κρυπτογράφησης για σκοπούς νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», δήλωσε η Ελισάβετ Σβάντεσον, υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Το νομικό πλαίσιο απαιτεί από τις εταιρείες και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, να υποβάλουν αίτηση για άδεια λειτουργίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, οι εκδότες stablecoin πρέπει να δημιουργήσουν επαρκή αποθεματικά.

Παράλληλα οι υπουργοί έλαβαν μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της χρήσης των κρυπτομεταφορών για ξέπλυμα χρήματος, καθιστώντας ευκολότερο τον εντοπισμό των συναλλαγών.

Συμφώνησαν στην απαίτηση οι πάροχοι υπηρεσιών να λαμβάνουν από τον Ιανουάριο του 2026 τα ονόματα των αποστολέων και των δικαιούχων σε κρυπτοassets, ανεξάρτητα από το ποσό που μεταφέρεται.

Υπήρξε επίσης συμφωνία για την τροποποίηση των κανόνων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μέλη συνεργάζονται μεταξύ τους στη φορολογία, ώστε να καλύπτουν τις συναλλαγές σε κρυπτο-υποκείμενα, και για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις εκ των προτέρων φορολογικές αποφάσεις για τα πλουσιότερα άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back