ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Οι ηγέτες μοιράζουν τις κορυφαίες θέσεις

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Οι ηγέτες μοιράζουν τις κορυφαίες θέσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/06/2024, 19:40
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τους στόχους πολιτικής για την επόμενη πενταετία, από την άμυνα έως την οικονομία, καθώς και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ όταν θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες να ορίσει τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ τη Δευτέρα.

Η άτυπη συνάντηση θα είναι η πρώτη των ηγετών μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες αποδείχθηκαν καλές για την κεντροδεξιά και τους δεξιούς εθνικιστές, αλλά ταπεινωτικές για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν ποιοι θα είναι οι επόμενοι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, αλλά οι αποφάσεις τους φαίνεται να έχουν ήδη ληφθεί.

Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, χάρη στα κέρδη του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματός της.

Δεκατρείς από τους 27 ηγέτες της ΕΕ προέρχονται από κόμματα που ανήκουν στο ΕΛΚ. Με τη γαλλική και τη γερμανική υποστήριξη επίσης, θα έχει την ειδική πλειοψηφία που απαιτείται για να διοριστεί.

Η Γαλλία είχε προηγουμένως εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για τη φον ντερ Λάιεν, αλλά με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν στις 30 Ιουνίου, η κυβέρνηση προτιμά τώρα τη σταθερότητα της ΕΕ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα πρόκειται να γίνει ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γεγονός που θα δει τον σοσιαλιστή να προεδρεύει των συνόδων κορυφής από τον Δεκέμβριο.

Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, μία φιλελεύθερη, αναμένται να διοριστεί ύπατος εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις, εξασφαλίζοντας μια ισορροπημένη γεωγραφική και πολιτική κατανομή των θέσεων σε όλη την ΕΕ.

Οι ηγέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις επιλογές τους σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 27-28 Ιουνίου. Στη συνέχεια, η Φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ψηφίζει στην πρώτη του σύνοδο από τις 16 Ιουλίου.

Η πλήρης 27μελής Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, χρειάζεται επίσης κοινοβουλευτική υποστήριξη.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3