Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΕ: Νέα στήριξη έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Νέα στήριξη έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/04/2018, 23:37
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Νέα χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε σήμερα στην Αθήνα ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα (κεντρική φωτογραφία).

Τα χρήματα θα διατεθούν με προορισμό, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση του «προγράμματος στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση» (ΕΣΤΙΑ), μέσω του οποίου παρέχεται βοήθεια στους πρόσφυγες προς εξεύρεση καταλυμάτων σε αστικές περιοχές εκτός των καταυλισμών, καθώς και τακτική χρηματική βοήθεια.

Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που δρομολογήθηκε τον Ιούλιο του 2017 με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους Πρόσφυγες, αποτελεί τη μεγαλύτερη ενωσιακή επιχείρηση βοήθειας στη χώρα, η οποία συνάδει με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για την απομάκρυνση των προσφύγων από τους καταυλισμούς. 

Με το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα περισσότερες από 23 000 θέσεις στέγασης σε αστικές περιοχές, ενώ εγκαινιάστηκε ένα σύστημα χρηματικής βοήθειας που εξυπηρετεί περισσότερους από 41 000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΤΙΑ ΜΕ ΤΗΝ UNHCR

Η σημερινή νέα χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ θα οδηγήσει στη δημιουργία 27.000 θέσεων στέγασης σε αστικές περιοχές μέχρι τα τέλη του 2018. Το μεγαλύτερο μέρος των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων θα είναι σε πόλεις και κωμοπόλεις της ηπειρωτικής χώρας ενώ περίπου 2 000 θέσεις θα βρίσκονται σε ελληνικά νησιά. Αρκετοί δήμοι στην Ελλάδα συμμετέχουν επίσης στο εν λόγω πρόγραμμα.

Όσον αφορά τη βοήθεια του προγράμματος EΣTIA σε μετρητά, στόχος είναι να συμπεριλάβει 45 000 άτομα μέχρι τα μέσα του 2018. Οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο λαμβάνουν προκαθορισμένα μηνιαία χρηματικά ποσά μέσω ειδικής κάρτας. Αυτό τους παρέχει δυνατότητα επιλογής και τους επιτρέπει να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους με αξιοπρέπεια, στηρίζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία. Η αποτελεσματικότερη βοήθεια σε μετρητά εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ.

Συνολικά, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κατάστασης, της μετανάστευσης και των εξωτερικών συνόρων υπερβαίνει πλέον τα 1,5 δισ. ευρώ, μέσω διαφόρων μορφών χρηματοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back