ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΕΕ: Μόνο η Γερμανία αντιστέκεται στο πλαφόν

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Μόνο η Γερμανία αντιστέκεται στο πλαφόν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2022, 22:30
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η ενεργειακή κρίση στο επίκεντρο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες, με τους ευρωπαίους ηγέτες να προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τα μέτρα κατά της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

Μέχρι στιγμής και τα 26 κράτη - μέλη εργάζονται προς μία συμβιβαστική λύση για ένα είδους πλαφόν στο φυσικό αέριο, ενώ η Γερμανία επιμένει στην άρνησή της.

«Τα εργαλεία πρέπει να συζητηθούν εντατικά διότι πρέπει να λειτουργήσουν. Κανείς δεν αναζητεί πώς δεν θα έχουμε φυσικό αέριο», ανέφερε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι «είναι η σωστή συζήτηση να βρούμε πώς θα κατεβάσουμε τις τιμές και θα έχουμε αρκετές προμήθειες για όλους στην Ευρώπη».

Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας και για τις κριτικές που δέχεται σχετικά με τη θέση της για το πλαφόν, ο κ. Σολτς σημείωσε ότι «είμαστε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ευρώπης, πληρώνουμε το 26% του προϋπολογισμού συνήθως και αναπτύσσουμε πολλούς μηχανισμούς αλληλεγγύης όπως κάναμε στην περασμένες κρίσεις […]».


Μακρόν για  Γερμανία 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι καλό για την Ευρώπη που η Γερμανία «απομονώνεται», δείχνοντας τη βούλησή του να εργαστεί στενά με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Πιστεύω ότι δεν είναι καλό ούτε για τη Γερμανία, ούτε για την Ευρώπη (η Γερμανία) να απομονώνεται», δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.


Υπέρ του πλαφόν η Ολλανδία

Την θέση της Ολλανδίας υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Δεν είμαστε κατά» του πλαφόν, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρούτε. «Απλώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι λειτουργεί», ανέφερε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η χώρα του θέλει να βεβαιωθεί ότι το πλαφόν θα οδηγήσει σε πτώση του κόστους, ενώ η ροή του αερίου θα συνεχιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα θα δώσουν μόνο την «πολιτική κατεύθυνση» και προφανώς δεν θα μπουν σε τεχνικές λεπτομέρειες, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο. Τα επιμέρους σύνθετα τεχνικά ζητήματα θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την επόμενη εβδομάδα και στα μέσα Νοεμβρίου, ούτως ώστε ο νέος κανονισμός για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: European Union

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3