Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΕ: Μίνι σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Μίνι σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/06/2018, 17:25
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν προσκληθεί στις Βρυξέλλες την Κυριακή για μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συγκαλείται «άτυπη συνεδρίαση εργασίας» την Κυριακή στις Βρυξέλλες για το άσυλο και τις μεταναστευτικές ροές, λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής των 28.

«Συγκαλώ μια άτυπη συνάντηση εργασίας για τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου στις Βρυξέλλες την Κυριακή, προκειμένου να δουλέψουμε με μια ομάδα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι ενδιαφέρονται να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις, πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι στην συνεδρίαση θα συμμετάσχουν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Ελλάδα, ενώ άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται επίσης στην άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής της Κυριακής.

Βασικό σημείο διαφωνίας αφορά την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και δύο χρόνια. Οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ορίσει την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο τέλος του Ιουνίου ως χρονικό όριο για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, αλλά αυτό πλέον δεν φαίνεται πιθανό.

Βασικό σημείο διαφοράς είναι η τροποποίηση ου Κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος αναθέτει το βάρος της διαδικασίας της αίτησης για την παροχή ασύλου στην χώρα πρώτης εισόδου στην Ενωση, επιβαρύνοντας κατά δυσανάλογο τρόπο χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου με την θέσπιση της αυτόματης κατανομής των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε περίοδο κρίσης ανάλογης με την κρίση του 2015.

Ομως αυτή η πρόταση κρίνεται ανεπαρκής από την πλευρά των χωρών της Μεσογείου, που ζητούν μία μόνιμη κατανομή, και απορρίπτεται από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία με την υποστήριξη της Αυστρίας.

Αντίθετα, υπάρχει συναίνεση ως προς την ανάγκη «ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να περιορισθούν οι ροές παράτυπων μεταναστών στις ευρωπαϊκές ακτές.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στο τέλος του Ιουνίου την δημιουργία «περιφερειακών κέντρων αποβίβασης» εκτός του εδάφους της Ενωσης για τους μετανάστες που θα διασώζονται στην θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back