Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Μικρές προσδοκίες για κυρώσεις στην Τουρκία

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Μικρές προσδοκίες για κυρώσεις στην Τουρκία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/12/2020, 20:16
ΚΟΣΜΟΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στην οποία μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και το ζήτημα της Τουρκίας. 

Για ξεκάθαρη θέση της Γαλλίας έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο, σημειώνοντας ότι «θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών της ΕΕ και τη σταθερότητα ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο σύνολο της περιοχής, που σημαίνει Ανατολική Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή».

Η εκτίμηση της ΕΕ για την Τουρκία δεν είναι θετική, σημείωσε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι «η αξιολόγηση δεν είναι θετική και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

«Θα προσεγγίσουμε την σχέση μας με την Τουρκία και να δούμε με ποιον τρόπο με ενότητα μπορούμε να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και των ευρωπαϊκών συμφερόντων» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Υπέρ της «δυνατότητας στοχευμένων κυρώσεων» στην Άγκυρα τάσσεται ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, σύμφωνα με την εφημερίδα Nieuwsblad. 

«Το Βέλγιο υποστηρίζει πάντα μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, για διάλογο σχετικά με τις στρατηγικές προκλήσεις και την συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» ανέφερε ο Ντε Κρόο στη συμβουλευτική επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος Αξιωματούχος έκανε λόγο για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα της Συνόδου Κορυφής εκφράζοντας την «απογοήτευση» της ΕΕ για τη στάση της Άγκυρας και υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι εύκολο να βρεθεί συμφωνία» καθώς υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις».

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι η ΕΕ θα διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων της Τουρκίας στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις.

Η Τουρκία, οι σχέσεις της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βrexit και οι κυρώσεις στη Ρωσία αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου, ενώ κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες τίμησαν τη μνήμη του Ζισκάρ Ντ'Εστέν.


Ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών τόνισε ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε ό,τι αφορά την Τουρκία και να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως δήλωσε, «το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά, θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. "Pacta sunt servanda"», κατέληξε.


Το μήνυμα Τσίπρα

Να «σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» καλεί την ΕΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής και τη συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες η Τουρκία προέβη στις πιο προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της τελευταίας 25ετίας έναντι της Ελλάδας, πραγματοποιώντας έρευνες μέχρι και λίγα ναυτικά μίλια έξω από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο», σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «σήμερα, έστω στην τρίτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται η Τουρκία, η ΕΕ οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων επιβάλλοντας κυρώσεις για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους-μέλους της». 

«Όπως υπογράμμισα με την επιστολή μου προς τους ευρωπαίους ηγέτες στις 30 Σεπτεμβρίου, κανένας διάλογος με την Τουρκία δεν θα είναι βιώσιμος αν η ΕΕ δώσει το μήνυμα ότι υποχωρεί σε εκβιασμούς και προκλήσεις. Η ΕΕ δεν μπορεί να αποτελέσει ισχυρό διεθνή παίκτη αν δεν μπορεί να προστατέψει τα ίδια της τα μέλη και να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με μια σημαντική γειτονική χώρα που ευελπιστεί να ενταχθεί στους κόλπους της», υπογραμμίζει και διαμηνύει πως «η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: ©European Union

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back