Η Microsoft έλαβε σήμερα, Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξαγορά της Activision αξίας 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο εποπτικός φορέας της ΕΕ δήλωσε ότι η Microsoft προσέφερε 10ετείς συμφωνίες δωρεάν αδειοδότησης σε Ευρωπαίους καταναλωτές και υπηρεσίες streaming παιχνιδιών στο cloud για τα παιχνίδια της Activision για PC και κονσόλες.
Η Microsoft έχει υπογράψει τους τελευταίους μήνες τέτοιες συμφωνίες με τη Nvidia, τη Nintendo, την ουκρανική Boosteroid και την ιαπωνική Ubitus για να φέρει το Call of Duty της Activision στις πλατφόρμες παιχνιδιών τους, εάν η συμφωνία προχωρήσει.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε από τη Microsoft να παραχωρήσει αυτόματα άδεια χρήσης δημοφιλών παιχνιδιών της Activision Blizzard σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες παιχνιδιών cloud. Αυτό θα ισχύσει σε παγκόσμιο επίπεδο και θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως να παίζουν αυτά τα παιχνίδια σε οποιαδήποτε συσκευή επιλέξουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith.
Από την πλευρά της η Κομισιόν υπογράμμισε ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός πρότεινε την εφαρμογή μέτρων στον αναδυόμενο τομέα του cloud gaming που καθησύχασαν τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για τυχόν παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών κανονισμών.
Η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι η συμφωνία είναι υπέρ του ανταγωνισμού, λέγοντας ότι θα «βάλει μπρος» την αγορά cloud streaming που αντιπροσωπεύει μόλις το 1% έως 3% της συνολικής αγοράς βιντεοπαιχνιδιών. «Συμφωνούμε ότι η αγορά cloud streaming είναι μία πολλά υποσχόμενη αγορά. Μπορεί να διαφωνούμε για την ταχύτητα με την οποία θα αναπτυχθεί» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ βλέπει μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης για το cloud gaming από ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο.
Για τη Microsoft το στοίχημα είναι τώρα να πείσει, σε ευρωπαϊκό έδαφος, την βρετανική Επιτροπή Ανταγωνισμού που τον περασμένο μήνα μπλόκαρε τη συμφωνία καθώς εκτιμά η εξαγορά θα δώσει την ευκαιρία στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό να προσφέρει αποκλειστικά στην δική της πλατφόρμα gaming (Xbox Game Pass) τα παιχνίδια της Activision, διακόπτοντας ταυτόχρονα τη διανομή τους σε άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες.
Επίσης, παραμένει το μεγάλο εμπόδιο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ, η οποία προσπαθεί να εμποδίσει τη συμφωνία. Αντίθετα η Ιαπωνία ενέκρινε την εξαγορά τον Μάρτιο.