ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Βρετανία: «Όχι» στη συμφωνία εξαγοράς της Activision από τη Microsoft

Εικόνα του άρθρου Βρετανία: «Όχι» στη συμφωνία εξαγοράς της Activision από τη Microsoft
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/04/2023, 00:41
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι βρετανικές αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές μπλόκαραν την εξαγορά της Activision Blizzard, της εταιρείας κατασκευής βιντεοπαιχνιδιών, ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τη Microsoft, εμποδίζοντας τη μεγαλύτερη τεχνολογική συμφωνία στην ιστορία λόγω ανησυχιών ότι θα καταπνίξει τον ανταγωνισμό για δημοφιλείς τίτλους όπως το Call of Duty στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά παιχνιδιών cloud.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε πριν από 15 μήνες και έγινε εξ ολοκλήρου με μετρητά αντιμετώπισε τη σθεναρή αντίδραση της ανταγωνίστριας Sony, η οποία κατασκευάζει το σύστημα παιχνιδιών PlayStation, και επίσης εξετάστηκε από τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη λόγω των φόβων ότι θα έδινε στη Microsoft και την κονσόλα Xbox τον έλεγχο επιτυχημένων σειρών όπως το Call of Duty και το World of Warcraft.

Η απόφαση της βρετανικής εποπτικής αρχής «αποτέλεσε έκπληξη για τους περισσότερους ανθρώπους» και αυξάνει την παγκόσμια αβεβαιότητα σχετικά με τη συμφωνία, δήλωσε ο Liam Deane, αναλυτής της βιομηχανίας παιχνιδιών για την εταιρεία ερευνών Omdia.

Οι ανησυχίες της βρετανικής εποπτικής αρχής επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο η συμφωνία θα επηρέαζε το cloud gaming, το οποίο μεταδίδεται σε tablets, τηλέφωνα και άλλες συσκευές και απαλλάσσει τους παίκτες από την αγορά ακριβών κονσολών και υπολογιστών παιχνιδιών. Οι παίκτες μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν σημαντικούς τίτλους της Activision, συμπεριλαμβανομένων παιχνιδιών για κινητά όπως το Candy Crush, στις πλατφόρμες που συνήθως χρησιμοποιούν.

Η απόφαση υπογραμμίζει το ρόλο της Ευρώπης ως παγκόσμιου ηγέτη στις προσπάθειες για τον περιορισμό της δύναμης των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Μια μέρα νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε σχέδιο νομοθεσίας που θα έδινε στις ρυθμιστικές αρχές περισσότερες εξουσίες για την προστασία των καταναλωτών από τις διαδικτυακές απάτες και τις ψεύτικες κριτικές και θα ενίσχυε τον ψηφιακό ανταγωνισμό.

Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου ψαλιδίζει κι άλλο τις ελπίδες της Microsoft για μια ευνοϊκή έκβαση σε μια αγωγή που ασκήθηκε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ. Η δίκη ενώπιον έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 2 Αυγούστου. Στο μεταξύ, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται στις 22 Μαΐου.

Η Activision ξέσπασε, παρουσιάζοντας την απόφαση της εποπτικής αρχής ως κακό μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια εποχή που η βρετανική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Activision, Bobby Kotick, ανέφερε σε ανάρτηση στο blog ότι και οι δύο εταιρείες έχουν αρχίσει να εργάζονται για την άσκηση έφεσης στο Δικαστήριο Εφέσεων Ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back