ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/01/2024, 19:38
ΚΟΣΜΟΣ

Η γαλλική κυβέρνηση έστειλε την Τετάρτη τεθωρακισμένα οχήματα για την προστασία μιας χονδρικής αγοράς τροφίμων στο Παρίσι, σε μια ένδειξη κλιμάκωσης των εντάσεων, καθώς οι αγρότες απέκλεισαν αυτοκινητόδρομους στη Γαλλία και το Βέλγιο και οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν αλλού στην Ευρώπη.

Οι Ισπανοί και Ιταλοί αγρότες δήλωσαν ότι συμμετέχουν στο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει πλήξει και τη Γερμανία, με στόχο να πιέσουν τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες και να τους προστατεύσουν από την αύξηση του κόστους και τις φθηνές εισαγωγές.

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, η εκτελεστική επιτροπή υπέβαλε προτάσεις για τον περιορισμό των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία και τη χαλάρωση ορισμένων πράσινων κανονισμών.

Αλλά αυτό μάλλον δεν θα είναι αρκετό για να καταπνίξει την οργή των αγροτών, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να αποκλείουν αυτοκινητόδρομους και λιμάνια μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους. Οι αγρότες στο Βέλγιο, την Ιταλία και όχι μόνο δήλωσαν ότι θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής.

Οι αγρότες λένε ότι δεν αμείβονται αρκετά, ασφυκτιούν από τους φόρους και τους πράσινους κανόνες και αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό.

Η προτάσεις της Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα Τετάρτη εκτός των άλλων, τον περιορισμό των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία.

Η πρόταση, η οποία θα απαιτήσει την έγκριση των κυβερνήσεων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εισάγει ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τα πιο ευαίσθητα προϊόντα που εισάγονται από την Ουκρανία -πουλερικά, αυγά και ζάχαρη- επιτρέποντας δασμούς εάν οι εισαγωγές υπερβούν τα μέσα επίπεδα του 2022 και του 2023.

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης την εξαίρεση των γεωργών για το 2024 από την απαίτηση να διατηρούν ένα ελάχιστο ποσοστό της γης τους σε αγρανάπαυση, ενώ εξακολουθούν να λαμβάνουν επιδοτήσεις της ΕΕ, ένα άλλο βασικό αίτημα των γεωργών.

Οι εισαγωγές από την Ουκρανία, για τις οποίες η ΕΕ έχει εξαιρέσει τις ποσοστώσεις και τους δασμούς μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, και οι ανανεωμένες συνομιλίες για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις χώρες της Νότιας Αμερικής ενισχύσει τη δυσαρέσκεια των αγροτών τη δυσαρέσκεια των αγροτών.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back