δεη πισω tc1
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΕΕ: Κανόνες ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Κανόνες ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2024, 12:24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι κανόνες-ορόσημο της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη θα τεθούν σε ισχύ τον επόμενο μήνα, αφού οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν την Τρίτη μια πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο, θέτοντας ένα πιθανό παγκόσμιο σημείο αναφοράς για μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις επιχειρήσεις και στην καθημερινή ζωή.

Ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο ολοκληρωμένος από την χαλαρή προσέγγιση εθελοντικής συμμόρφωσης των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η προσέγγιση της Κίνας αποσκοπεί στη διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας και του κρατικού ελέγχου.

Η ψηφοφορία από τις χώρες της ΕΕ πραγματοποιήθηκε δύο μήνες αφότου οι νομοθέτες της ΕΕ υποστήριξαν τη νομοθεσία για την Τεχνητή Νοημοσύνη που είχε καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021, αφού είχε κάνει ορισμένες βασικές αλλαγές.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην παραπληροφόρηση, τις ψευδείς ειδήσεις και το υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα έχουν ενταθεί παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες εν μέσω της αυξανόμενης δημοτικότητας των γεννητικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το υποστηριζόμενο από τη Microsoft ChatGPT της OpenAI και το Google chatbot Gemini.

Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη επιβάλλει αυστηρούς κανόνες διαφάνειας στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου, ενώ οι απαιτήσεις αυτές για τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού θα είναι ελαφρύτερες.

Περιορίζει τη χρήση από τις κυβερνήσεις της βιομετρικής παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο σε δημόσιους χώρους στις περιπτώσεις ορισμένων εγκλημάτων, στην πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων και στην έρευνα ατόμων που είναι ύποπτα για τα πιο σοβαρά εγκλήματα.

Ενώ η νέα νομοθεσία θα εφαρμοστεί το 2026, οι απαγορεύσεις για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνική βαθμολόγηση, την προγνωστική αστυνόμευση και τη μη στοχευμένη απόσπαση εικόνων προσώπου από το διαδίκτυο ή το υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης θα αρχίσουν να ισχύουν σε έξι μήνες από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός.

Οι υποχρεώσεις για τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού θα εφαρμοστούν μετά από 12 μήνες και οι κανόνες για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνονται σε ρυθμιζόμενα προϊόντα σε 36 μήνες.

Τα πρόστιμα για παραβάσεις κυμαίνονται από 7,5 εκατομμύρια ευρώ ή 1,5% του κύκλου εργασιών έως 35 εκατομμύρια ευρώ ή 7% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών, ανάλογα με το είδος των παραβάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3