Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Η φον ντερ Λάιεν επανεκλέγεται επικεφαλής της Κομισιόν

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Η φον ντερ Λάιεν επανεκλέγεται επικεφαλής της Κομισιόν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/07/2024, 16:22
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  για μια ακόμη πενταετή θητεία στο τιμόνι του ισχυρού εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 401 ψήφους υπέρ και 284 κατά σε μια μυστική ψηφοφορία στην αίθουσα των 720 μελών.

Την ψήφισαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, αλλά και το Renew. Η απόφαση των Πρασίνων να συμμετάσχουν στην άτυπη συμμαχία των κομμάτων που υποστηρίζουν τη φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε ένα αρκετά άνετο περιθώριο νίκης. Χρειαζόταν 361 ψήφους για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Σώμα.

Σε ομιλία της προς το Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο νωρίτερα σήμερα, η φον ντερ Λάιεν παρουσίασε ένα πρόγραμμα με επίκεντρο την ευημερία και την ασφάλεια, το οποίο διαμορφώνεται από τις προκλήσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, του παγκόσμιου οικονομικού ανταγωνισμού και της κλιματικής αλλαγής.

Τόνισε την ανάγκη να μην υπάρξει υπαναχώρηση από τον μετασχηματισμό της οικονομίας της ΕΕ με την "Πράσινη Συμφωνία" για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής - βασική δέσμευση για τους Πράσινους βουλευτές, οι οποίοι μαζί με κεντροδεξιές, κεντροαριστερές και φιλελεύθερες ομάδες την υποστήριξαν για τη θέση.

Αφού υποσχέθηκε να στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί στον αγώνα της κατά της Ρωσίας, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι διακυβεύεται η ελευθερία της Ευρώπης και ότι πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα.

Η κεντροδεξιά πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, δεσμεύτηκε να δημιουργήσει «μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση Άμυνας», με εμβληματικά έργα για την αεράμυνα και την άμυνα στον κυβερνοχώρο.

Η αμυντική πολιτική στην Ευρώπη αποτελεί παραδοσιακά αντικείμενο των εθνικών κυβερνήσεων και του ΝΑΤΟ.

Όμως, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το κατά πόσο η Ευρώπη θα μπορεί να βασίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία της σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να προωθήσει περισσότερα κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά σχέδια.

Φωτογραφία: Daina Le Lardic/European Union 2024


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back