ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΕΕ: Έρευνα για επιβολή δασμών στα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Έρευνα για επιβολή δασμών στα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/09/2023, 15:03
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την Τετάρτη έρευνα για το αν θα πρέπει να επιβάλει δασμούς για να προστατεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων (EV) που επωφελούνται από κρατικές επιδοτήσεις.

«Οι παγκόσμιες αγορές κατακλύζονται πλέον από φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και η τιμή τους διατηρείται τεχνητά χαμηλή χάρη στις τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ετήσια ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να δώσουν μάχη για να παράγουν ηλεκτρικά οχήματα χαμηλότερου κόστους και να εξαλείψουν το προβάδισμα της Κίνας στην ανάπτυξη φθηνότερων και πιο φιλικών μοντέλων προς τον καταναλωτή.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων εντείνουν τις προσπάθειές τους να επεκτείνουν τις υπερπόντιες αγορές, καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται στο εσωτερικό και η εγχώρια ανάπτυξη εξασθενεί. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων της Κίνας αυξήθηκαν κατά 31% τον Αύγουστο μετά από άλμα 63% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Ένωση Επιβατηγών Αυτοκινήτων Κίνας (CPCA).

Από τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στην Ευρώπη φέτος, το 8% κατασκευάστηκε από κινεζικές μάρκες, από 6% πέρυσι και 4% το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων αυτοκινήτων Inovev.

Τον Απρίλιο, ο ιδρυτής της Nio δήλωσε ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο προστατευτικών πολιτικών εναντίον τους από ξένες κυβερνήσεις, καθώς εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα κόστους τους για να επεκτείνουν τις εξαγωγές.

Εκτίμησε ότι η εταιρεία του και άλλοι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων είχαν πλεονέκτημα κόστους περίπου 20% έναντι ανταγωνιστών όπως η Tesla, χάρη στην κυριαρχία της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού και τις πρώτες ύλες.

Η Φον ντερ Λάιεν τόνισε τη σημασία των ηλεκτρικών οχημάτων για τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ.

«Μπορώ λοιπόν να ανακοινώσω σήμερα ότι η Επιτροπή ξεκινά έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τα ηλεκτρικά οχήματα που προέρχονται από την Κίνα. Η Ευρώπη είναι ανοικτή στον ανταγωνισμό. Όχι για έναν αγώνα δρόμου προς τον πάτο", δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Φωτογραφία: © European Union 2023/DAINA LE LARDIC

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back