Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

EE: Έκτακτα μέτρα για Brexit χωρίς συμφωνία

Εικόνα του άρθρου EE: Έκτακτα μέτρα για Brexit χωρίς συμφωνία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/03/2019, 20:55
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία παίρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν αιτήματος του ΕΚ και του Συμβουλίου.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν νομικές δικλείδες για τους σπουδαστές και καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus στο ΗΒ και αυτούς που προέρχονται από αυτό, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις δραστηριότητές τους. 

Προβλέπεται επίσης η συνέχιση της χρηματοδότησης των διασυνοριακών και διακοινοτικών προγραμμάτων στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και η διατήρηση βασικών υπηρεσιών αεροπορικών και οδικών μεταφορών ανθρώπων και αγαθών μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ. Θα πρέπει ακόμη να επιτραπεί σε αλιευτικά της ΕΕ και του ΗΒ να συνεχίσουν προσωρινά να δραστηριοποιούνται σε ύδατα και των δύο πλευρών.

Τα μέτρα αυτά δεν εξομοιώνουν τα οφέλη της ιδιότητας του κράτους μέλους ή της προτεινόμενης μεταβατικής συμφωνίας. Έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια και υιοθετούνται μονομερώς από την ΕΕ, ενώ κάποια από αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το ΗΒ θα υιοθετήσει παρόμοια μέτρα (αμοιβαιότητα).

Τα νομοθετικά μέτρα-δικλείδες ασφαλείας που υιοθετήθηκαν την Τετάρτη στο πλαίσιο της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ είναι:


Στη φωτογραφία αρχείου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι (©European Union)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back