Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΕ: Διαφωνίες για τη φορολόγηση εταιρειών του διαδικτύου

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Διαφωνίες για τη φορολόγηση εταιρειών του διαδικτύου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2018, 17:06
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Υπό τον φόβο αντιποίνων από τις ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιδρούν στο σχέδιο φορολόγησης των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου.

Βάσει πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα επιβάλλουν φόρο 3% στα ψηφιακά έσοδα μεγάλων εταιριών που κατηγορούνται ότι αποφεύγουν τη φορολογία εγγράφοντας τα κέρδη τους σε ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή.

Αλλά το σχέδιο, που απαιτεί τη στήριξη και των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, συναντά αντιδράσεις από μεγάλο αριθμό εξ αυτών.

Η προσπάθεια της Κομισιόν να εκπονήσει ένα σύστημα για να διασφαλίσει ότι οι εταιρίες διαδικτύου πληρώνουν επαρκή φόρο γίνεται παράλληλα με μία μελέτη επί του θέματος από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με στόχο να υπάρξει μια πολυεπίπεδη προσέγγιση.

«Είναι πολύ δύσκολο να δούμε μια συμφωνία για τον 'ψηφιακό φόρο' καθώς τόσα πολλά τεχνικά ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί ακόμα», δήλωσε ο Δανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Γιένσεν σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι ο προτεινόμενος φόρος της ΕΕ σχεδιάστηκε με ένα τρόπο που θα πλήξει κυρίως τις αμερικανικές εταιρίες και κατά συνέπεια θα προκαλέσει αντίποινα από τις ΗΠΑ. «Φυσικά θα υπάρξει αντίδραση από τις ΗΠΑ», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας τον φόρο «όχι μια καλή ιδέα για την Ευρώπη».

Τα σχόλιά του απηχούν δηλώσεις διπλωματών από πολλά κράτη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Μάλτα, σε συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

Η Γαλλία, που εδώ και καιρό ήταν ο βασικός υποστηρικτής του φόρου, πρότεινε τον Σεπτέμβριο μια ρήτρα λήξης ισχύος, ως ένα βήμα να πείσει τα απρόθυμα κράτη. 

Σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι η Γαλλία θα αποδεχθεί μια καθυστέρηση έως τα τέλη του 2020 στην εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού φόρου στις μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου εάν επιτευχθεί μια συμφωνία σε επίπεδο της ΕΕ έως τα τέλη αυτού του έτους.

Ο Λεμέρ δήλωσε σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, που μεταδόθηκε απευθείας μέσω διαδικτύου, ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία της ΕΕ τον Δεκέμβριο, αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για τα εθνικά φορολογικά σχέδια, μια εξέλιξη που θα αποδυνάμωνε την ενιαία αγορά της ΕΕ. 


ΕΘΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η Ισπανία, η Βρετανία και η Ιταλία έχουν ανακοινώσει τα δικά τους εθνικά σχέδια να φορολογήσουν τις εταιρίες του διαδικτύου.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητούν δύο επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι από την Κομισιόν. Το πιο αισιόδοξο σχέδιο θα περιλαμβάνει έναν φόρο επί του τζίρου των ψηφιακών εταιριών που θα επιβάλλεται μονομερώς από την ΕΕ πριν επιτευχθεί μια συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην προσέγγιση αυτή αντιτίθενται πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων μικρών όπως της Ιρλανδίας, όπου πολλές εταιρίες τεχνολογίας εγγράφουν τα κέρδη τους από πωλήσεις σε μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ.

Η δεύτερη επιλογή, που δεν φαίνεται να προκρίνεται μέχρι στιγμής, θα αναθεωρεί τους φορολογικούς κανόνες ούτως ώστε να μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα σε εταιρίες βάσει της «ψηφιακής τους παρουσίας» σε ένα κράτος. Αυτή η επιλογή θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να τεθεί σε εφαρμογή και θα συμβαδίζει με το έργο που γίνεται σε επίπεδο ΟΟΣΑ. «Ελπίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε μια ομόφωνη απόφαση που θα κινείται στον δρόμο του ΟΟΣΑ», δήλωσε ο Γιένσεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters - AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back