ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΕ-Αραβικός Σύνδεσμος: Αρχή νέας εποχής συνεργασίας

Εικόνα του άρθρου ΕΕ-Αραβικός Σύνδεσμος: Αρχή νέας εποχής συνεργασίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/02/2019, 20:11
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου δεσμεύθηκαν για στενότερη συνεργασία κατά την πρώτη τους σύνοδο κορυφής οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Αίγυπτο και στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συνοδευόμενο από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στην τελική δήλωσή τους ανέφεραν ότι είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν μια «νέα εποχή» συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιούν τακτικές συνόδους κορυφής, με την επόμενη να διεξάγεται στις Βρυξέλλες το 2022, δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Φάταχ αλ-Σίσι.

Η υψηλού επιπέδου συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ πραγματοποιείται καθώς ορισμένες αραβικές χώρες αντιμετωπίζουν κρίσεις ασφαλείας και οικονομικές κρίσεις και η Ευρώπη μια αύξηση του αντιμεταναστευτικού αισθήματος.

Στο κλείσιμο της συνόδου ο αλ-Σισι χαιρέτισε τη διεξαγωγή της συνόδου, αν και παραδέχθηκε ότι υπήρξαν διαφωνίες σε ορισμένα ζητήματα τα οποία δεν προσδιόρισε.

«Είναι φυσικό να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα σε ό,τι αφορά τη διάγνωση ή την αντιμετώπισή τους», είπε χωρίς να επεκταθεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως οι κανόνες στους οποίους βασίζεται η παγκόσμια τάξη «βρίσκονται σαφώς υπό απειλή».

«Συμφωνήσαμε εδώ, στο Σαρμ ελ-Σέιχ, ότι θα εργασθούμε από κοινού για την προάσπισή τους», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εντατικοποίηση του διαλόγου και της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αραβικού Συνδέσμου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμπούλ Γέιτ, σήμερα το πρωί, στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου, ότι οι σχέσεις ΕΕ και αραβικού κόσμου πρέπει να είναι πολυεπίπεδες και να εδράζονται σε μια διττή προσέγγιση, αφενός μεν στην αντιμετώπιση σημαντικών περιφερειακών προκλήσεων (Συρία, Λιβύη κ.ά.), αφετέρου δε, στην προώθηση μιας θετικής ατζέντας στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας.

Συζητήθηκε ακόμα το Παλαιστινιακό, ζήτημα για το οποίο ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στη λύση των δύο κρατών και στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ενώ συζήτηση έγινε και για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάλεσε τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου να επισκεφθεί την Ελλάδα προκειμένου να συζητήσουν όλο το εύρος των ευρω-αραβικών σχέσεων. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa/Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back