ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: 86 εκατομμύρια πλαστά προϊόντα κατασχέθηκαν το 2022

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: 86 εκατομμύρια πλαστά προϊόντα κατασχέθηκαν το 2022
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2023, 13:28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περίπου 86 εκατομμύρια πλαστά προϊόντα κατασχέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 (στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και στην εσωτερική αγορά), σύμφωνα με κοινή έκθεση του EUIPO και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2023. 

Η εκτιμώμενη αξία των πλαστών προϊόντων που κατασχέθηκαν στην ΕΕ ανήλθε σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 3 % το 2022 σε σύγκριση με το 2021.

Από την έκθεση προκύπτει επίσης ότι τα πέντε προϊόντα με τις περισσότερες συλλήψεις, όσον αφορά τον αριθμό των αντικειμένων που συλλαμβάνονται σε ολόκληρη την ΕΕ, ήταν παιχνίδια, υλικά συσκευασίας, τσιγάρα και CD/DVD. 

Ενώ ο αριθμός των ειδών που κατασχέθηκαν στα σύνορα της ΕΕ το 2022 μειώθηκε κατά 43% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, η αξία τους αυξήθηκε κατά 11% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, επειδή κατασχέθηκαν περισσότερα είδη με υψηλότερη εγχώρια λιανική αξία σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δέκα κράτη μέλη (Ιταλία, Γαλλία, Κάτω Χώρες, Βουλγαρία, Γερμανία, Λιθουανία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ελλάδα και Πορτογαλία) αντιπροσώπευαν πάνω από το 96% του συνολικού αριθμού των πλαστών αντικειμένων που κατασχέθηκαν το 2022 στην ΕΕ. Η Ιταλία αντιπροσώπευε πάνω από το ήμισυ του συνολικού αριθμού των πλαστών αντικειμένων και πάνω από το 33% όσον αφορά την εκτιμώμενη αξία.

Όπως και τα προηγούμενα έτη, η Κίνα παραμένει η κύρια χώρα προέλευσης για την πλειονότητα των πλαστών προϊόντων που εισέρχονται στην ΕΕ το 2022, ακολουθούμενη από την Τουρκία (από την οποία η κατηγορία με τα περισσότερα κατασχεθέντα προϊόντα είναι τα είδη ένδυσης) και το Χονγκ Κονγκ της Κίνας (από το οποίο η κατηγορία με τα περισσότερα κατασχεθέντα είδη σχετίζεται με αξεσουάρ κινητών τηλεφώνων). 

Το 2022, τα ταχυδρομεία και οι ταχυμεταφορές παρέμειναν τα σημαντικότερα μέσα μεταφοράς όσον αφορά τον αριθμό των καταγεγραμμένων περιπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back